Ministarstvo za boračka pitanja i Fond Memorijala podržali projekte u Sarajevu , Foči, Vlasenici…

21/06/2022
1 minuta čitanja

Ministarstvo za boračka pitanja i Fond Memorijala podržali su projekte u Foči, Olovu, Vlasenici, Kalinoviku, Gacku i Sarajevu.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović je povodom potpisivanja sporazuma istakao kako su u 2022. godini izdvojena značajna sredstva za promoviranje i uspostavu kulture sjećanja, a u to svakako spada i podrška izgradnje spomen obilježja pripadnicima Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, ali i svim drugim šehidima i poginulim borcima širom Bosne i Hercegovine, što je danas i dokazano, saopćeno je iz Fonda memorijala.

– Ovim činom nastavljamo pozitivnu praksu Vlade Kantona Sarajevo koja je nedavno putem Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo na čelu sa Samirom Avdićem izdvojila 120.000 KM za izgradnju Muzeja 505. viteške brigade u Bužimu – naglasio je Osmanović.

U saopćenju Fonda memorijala navodi se da su današnjim sporazumima podržani projekti sufinansiranja izgradnje spomen obilježja u Slatini – Foča, izgradnja spomen obilježja za poginule iz sela Ćosići i Hasanovići u Cerskoj – Vlasenica, izgradnja spomen obilježja šehidima, civilnim žrtvama rata i umrlim veteranima Armije Republike Bosne i Hercegovine iz MZ Petrovići – Olovo, rekonstrukcija šehidskog mezarja Mjehovine u općina Kalinovik, uspostavljanje video nadzora Centralnog šehidskog obilježja na području Općine Gacko i podrška projektu ugradnje video nadzora na Ali-pašinoj džamiji u Sarajevu u čijem haremu su ukopani šehidi, veterani i heroji odbrambeno-oslobodilačkog rata.

-Drago mi je da je direktor Fonda Memorijala, Ahmed Kulanić, prepoznao našu inicijativu vezanu za podizanje spomen obilježja na području općine Kalinovik koje će definirati sve žrtve koje su poginule i ubijene u Kalinoviku. Do sada smo bili fokusirani na traženje nestalih osoba i za ovakve projekte vezane za sufinansiranje spomen obilježja do sada nismo imali podršku ni od jedne institucije, međutim došlo je vrijeme da se zaštite mezarja, da se ograde i da se postave šehidske kapije i šehidski nišani koji će predstavljati simbol sjećanja na sve ubijene na području općine Kalinovik“, poručio je nakon potpisivanja sporazuma – predsjednik Udruženja članova porodica nestalih osoba s područja općine Kalinovik “Istina – Kalinovik ‘92” Samir Vranović.

Vrijednost potpisanih sporazuma je 44.300 KM, saopćeno je.

Sarajevodanas/fena.ba

Idina vrh