Ministri vanjskih poslova BiH i Španije potpisali Memorandum o razumijevanju

13/04/2023
minuta čitanja

Potpisnici su izrazili čvrsto opredjeljenje i podršku pridruživanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji

Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Španije Elmedin Konaković i Hose Manuel Albares Bueno (Jose) potpisali su u Sarajevu Memorandum o razumijevanju radi produbljivanja saradnje u oblasti evropskih integracija.

Na kratkoj press konferenciji održanoj u Ministarstvu vanjskih poslova BiH nakon tog čina, potpisnici su izrazili čvrsto opredjeljenje i podršku pridruživanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji – Konaković u svjetlu najbitnijeg strateškog puta BiH o kojem nema podjela, a španski kolega i u svjetlu skorog predsjedavanja njegove zemlje Vijećem Evropske unije, što treba da uslijedi za nešto više od dva mjeseca i snažno je ohrabrenje za nastavak reformskih procesa i napredak BiH prema Evropskoj uniji.

Dosta prostora za saradnju

Prema izjavama na press konferenciji, dvojica ministara smatraju da zemlje čiji su oni šefovi diplomatija imaju još dosta prostora za saradnju i u oblasti ekonomije i trgovinske razmjene, kulture, turizma i drugih oblasti.

Ministar gost čestitao je aktuelnim vlastima na nivou Bosne i Herecegovine za čvrsto opredjeljenje prema evropskoj agendi te pozvao na brzo formiranje postizbornih vlasti u BiH na svim nivoima. Španija, dodao je, želi da radi na proširenju i pratit će provedbu reformi u zemljama kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji.

Prenio je stav njegove zemlje da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu dodajući da će Španija činiti koliko god treba u pravcu prestanka tog rata i vraćanja Rusije na početnu poziciju. Naglasio je važnost stavova izrečenih u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, kada je osuđena ova ruska agresija jer “u Evropskoj uniji, branimo principe na kojima se Unija zasniva i potičemo Bosnu i Hercegovinu da nastavi tim putem”, kazao je prvi čovjek španjolskog Ministarstva vanjskih poslova u čijem su resoru također Evropska unija i saradnja.

Kulturna saradnja

Osim što se, kao i ministar domaćin, založio za povećanje trgovinske razmjene dviju zemalja te izrazio zanimanje Španije za jače prisustvo na zapadnom Balkanu u domenu ekonomije i trgovine, Hose Manuel Albares Bueno naglasio je i mogućnosti za kulturnu saradnju. Izrazio je zadovoljstvo sadašnjim statusom i stanjem sarajevske Vijećnice, po njegovom mišljenju jednim od simbola multikulturalnog bogatstva Bosne i Hercegovine, ističući da je i Španija sudjelovala dijelom u obnovi ovog zdanja nakon što je strahovito razoreno tokom rata.

Ministar Konaković je naglasio važnost usklađivanja bosanskohercegovačke politike s politikom Evropske unije te posjetu španjolskog šefa diplomatije odnosno delegacije na čijem je čelu bio ocijenio jednom od najznačajnijih u aktuelnom mandatu Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Odnose dviju zemalja Konaković je nazvao odličnim, bez otvorenih pitanja, naglašavajući mogućnosti za privrednu, izvozno-uvoznu, turističku i druge vidove razmjene i saradnje.

Predstojeći biznis forum

Danas potpisani memorandum, dodao je bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova, osigurava tehničku i drugu pomoć Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

Na sastanku s gostujućom delegacijom, koji je prethodio presskonferenciji, otvoreno je mnogo pitanja, izjavio je također Konaković te španskog kolegu obavijestio o ovogodišnjem predstojećem biznis-forumu te mostarskom sajmu, skupovima na kojima je poželjno i španjolsko prisustvo.  

Idina vrh