Forbes.BIH

Mladi bh. diplomata za Forbes: Saradnja mladih može biti pokretačka snaga regiona

11/06/2024
minuta čitanja

Sarajlija Denis Piplaš već tri godine obavlja diplomatsku funkciju zamjenika generalnog sekretara Regionalne kancelarije za saradnju mladih sa sjedištem u Tirani.

Regionalni ured za saradnju mladih osnovan je 2016. godine od strane vlada šest zemalja Zapadnog Balkana, sa mandatom da se organizacija bavi regionalnom saradnjom između mladih osoba kroz projekte mobilnosti, razmjene mladih i projektima koji će promovisati pomirenje i suočavanje s prošlošću na prostoru regije. Ideja za formiranje Regionalnog ureda za saradnju mladih je nastala prije deset godina u sklopu Berlinskog procesa.

Denis Piplaš za Forbes Bosna i Hercegovina govori o velikim projektima na kojima radi i na koji način pomaže mlade u ostvarivanju svojih ciljeva.

“Obično kažu da smo mi jedan od najvidljivijih produkata Berlinskog procesa i nama je to drago jer smatramo da je Berlinski proces utjecao pozitivno na saradnju mladih u regionu. Ove godine je deseta godišnjica procesa, samit će se održati u Berlinu i naš plan je da na marginama samita na kojem se sastaju šefovi vlada i država, imamo omladinski forum. Želimo pokušati da u tim danima direktno spojimo političke lidere i mlade kako bi im mladi mogli dati preporuke, sugestije, kritike i ideje šta se sve može uraditi regionalnom saradnjom u procesu pristupanja Zapadnog Balkana EU, a da se poboljša položaj mladih osoba.”

Vedran Drljević i Denis Piplaš/Forbes BiH

No, vratimo se na početak ove priče. Organizacija se bavi regionalnom saradnjom između mladih osoba kroz projekte mobilnosti, razmjene mladih osoba i projektima koji će promovisati pomirenje i suočavanje s prošlošću na prostoru Zapadnog Balkana.

“U tom kontekstu smo kao organizacija birali svoje “partnere”, najprije srednje škole, univerzitete i organizacije civilnog društva kao i mlade osobe koje su pokazale zanimanje za poduzetništvo, volontiranje, i razmjene na prostoru cijelog regiona. Od 2016. godine smo sa našim partnerima i donatorima implementirali na desetine projekata koji su povezali mlade ljude i učinili ih aktivnim građanima.”

Regionalna saradnja

Piplaš je izdvojio otvorene pozive za podršku organizacijama civilnog društva putem kojeg je implementirano 110 regionalnih projekata. Uvijek je fokus na projektima koji implementiraju minimalno dvije organizacije koje dolaze iz dvije različite zemlje, što znači da mora postojati taj element regionalne saradnje.

“Izdvojio bih naš regionalni projekat saradnje sa srednjim školama u okviru kojeg finansiramo i dajemo podršku srednjim školama za razmjenu učenika. Konkretno, škola iz npr. Zenice šalje učenike u posjetu školi u Tirani, a onda škola u Tirani pošalje učenike u posjetu školi u Zenici. To je veliki projekat koji implementiramo i u kojem učestvuje 80 škola cijelog Zapadnog Balkana. Pored toga, izdvojio bih naše projekte koji su se nedavno završili. Radi se o implementaciji velikog regionalnog programa razmjene mladih volontera gdje su se mladi volonteri iz npr. BiH mogli prijaviti da volontiraju na muzičkim, filmskim i sportskim festivalima u Albaniji, na Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i cijeloj regiji.”

Posebno zanimljiv projekat iza kojeg stoje je Regionalni inkubator za socijalno poduzetništvo RISE gdje RYCO daje finansijsku i mentorsku podršku mladim poduzetnicima da razviju svoje ideje, da dođu do svog produkta i da taj produkt regionalno plasiraju.

“Izdvojio bih iz BiH jednu uspješnu osobu i uspješni startup. Osoba je iz Brčko Distrikta i razvila je aplikaciju koja pokazuje u kojoj bolnici i domu zdravlja na području Brčko Distrikta imate zalihe krvi za darivanje, kao i koje su krvne grupe u pitanju. To je jedan uspješan primjer ideje jedne mlade osobe koja je kreirala tu aplikaciju, mi smo je podržali i sada je na toj mladoj osobi da to proširi na cijelu BiH, a što da ne i na cijeli Zapadni Balkan. Kroz aplikaciju će građani i medicinski radnici u svakom momentu moći znati u kojoj bolnici i domovima zdravlja ima odgovarajućih zaliha krvi koje su neophodne.”

Svjestan je, kaže, burne prošlosti Zapadnog Balkana, ali i kompleksne političke situacije u kojoj rade i sarađuju.

“Ono što mi možemo reći da su naši programi izuzetno dobro primljeni kod mladih. U proteklih osam godina je oko 40 hiljada mladih osoba prošlo kroz projekte koje smo pominjali i kada radimo ankete nakon što neke od mladih osoba učestvuju projektu mobilnosti, vidimo da su rezultati veoma pozitivni i da mladi vide saradnju kao neophodnu, bez obzira na sve. Ono što mladi i dalje traže je aktivnije učešće u procesu donošenja odluka i kreiranja politika. Naročito zanimanje pokazuju za teme zaštite okoliša i energetske sigurnosti, koje su same po sebi jedino riješive kroz prizmu regionalne saradnje”, zaključio je Piplaš koji je najmlađa osoba ikad koja je izabrana na rukovodeću poziciju u regionalnim organizacijama na prostoru Zapadnog Balkana, za Forbes BiH.

FORBES BIH

Prethodni tekst

Srušio se ruski vojni avion Su-34 u Sjevernoj Osetiji, poginula posada

Sljedeći tekst

Konaković uputio prosvjednu notu – ”Nije BiH ruska rupa, BiH je pretendent na EU”

Idina vrh