MOSTAR: PONOĆNE LITURGIJE U MOSTARU, ŽITOMISLIĆU I BLAGAJU

04/05/2024
1 minuta čitanja
Vaskršnja liturgija ove godine služiće se u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru i to u ponoć, po prvi put nakon njenog rušenja 1992. godine.

Starješina Saborne crkve u Mostaru, sveštenik Duško Kojić kaže da se do sada u Sabornoj crkvi, koja još nije obnovljena, služilo samo na Trojčindan, slavu Saborne crkve.

”Simbolično je služeno na slavu hrama, ali najveću simboliku ima služenje na Vaskrs, jer ova crkva očekuje vaskrsenje nakon stradanja. Stvorili su se kakvi-takvi uslovi da se mogu održati bogosluženja u Sabornom hramu i upravo na najveći i najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs opredjelili smo se da sa našim vjernim narodom budemo na mjestu stradanja i mjestu vaskrsenja, a to je Saborni hram Svete Trojice”, kaže Kojić.

U ponedeljak na Đurđevdan u Sabornoj crkvi će se takođe služiti sveta liturgija u 9 časova.

Kojić  je pozvao vjernike da u što većem broju prisustvuju liturgijama ”Poziv vjernicima da svojim prisustvom još jednom damo potvrdu koliko je našem narodu potreban ovaj Saborni hram i kolika je potreba za njegoovm obonovom”, naglašava sveštenik Kojić.

On vjernike podsjeća i na važne poruke koji sa sobom nosi najveći hrišćanski praznik.

”Poslije stradanja i svih iskušenja koja nas susreću neminovno dolazi vaskrsenje kao kruna našeg života i to je praznik koji uvijek vraća nadu i ulijeva sigurnost i koji potvrđuje da u našem životu jedino za šta treba iskreno da se borimo je mir i da pozivamo i molimo se Bogu, kako za Vaskrs tako i na druhim bogosluženjima, za mir u svijetu i za novi život i nadu u ljubavi sa Hristom vaskrslim Gospodom našim”, navodi Kojić.

Na Vaskrs sveta liturgija  sa početkom u ponoć služiće se i u manastiru Žitomisliću i u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju.

U 6 časova sveta liturgija služiće se u hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju i u hramu Svetog Vasilija Velikog u Konjicu.

Služba ponovljene Pashe sa početkom u 9 časova, u manastiru Žitomisliću.

Na Vaskršnji ponedeljak sveta Liturgija sa početkom u 9 časova je u Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru i u manastiru Žitomislić

Na Vaskršnji utorak, 7. maja sveta Arhijerejska liturgija biće služena u 9 časova u hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima.

Prethodni tekst

Utvrđen identitet žene čije je tijelo jutros pronađeno u koritu Miljacke

Sljedeći tekst

Meteorolog Bakir Krajinović za “Avaz”: U prvih 15 dana maja smjena sunca i kiše

Idina vrh