Tetkst Bljesak&Avaz

Mostarac Josip Cvitković – prvi stranac kojeg je kao studenta primila renomirana pekinška bolnica

27/02/2024
minuta čitanja

Josip Cvitković, 28-godišnjak s adresom u Pekingu, napustio je rodni Mostar te otišao na jednogodišnju studentsku razmjenu kao student hemije na Beijing Institute of Technology, a zatim je primljen na Capital Medical University u Pekingu, koji je najbolji fakultet za kliničku medicinu i ima jedne od vodećih bolnica u Kini i svijetu.

Mnogi izazovi

Cvitković je jedini student iz BiH koji završava medicinu na kineskom jeziku. Po završetku studija dobio je specijalizaciju iz neurohirurgije u Tian Tan bolnici, koja je vodeća u Kini, pod mentorstvom Jiang Tao, najuglednijeg neurohirurga, pa će ostati još tri godine. Cvitković je za “Avaz“ podijelio svoja iskustva o studiranju u Kini.

– Budući da sam prvi i jedini iz naše zemlje koji je odlučio studirati medicinu na kineskom jeziku, bilo je mnogo prepreka, ali, nasreću, sve se dobro završilo. S obzirom na to da je moj studij na kineskom jeziku, morao sam odraditi godinu pripreme jezika i položiti prijemni ispit – govori nam Cvitković.

Ističe kako je studij u Kini dosta drugačiji od zapadnog te da je veliki naglasak na učenju, praksi i pisanju naučnih radova.

– Na prvoj godini mi je bilo dosta teško, budući da je, osim mene, bilo dvoje kolega seniora iz Albanije, prije nas nije niko studirao medicinu na kineskom jeziku, pa smo svi bili preplašeni jer koračamo u nešto novo i nepoznato. Iako je studij težak, ja sam sretan jer sam stekao mnoga znanja i vještine koje se vrlo teško mogu steći na Zapadu, budući da je Kina zemlja s velikom populacijom, a samim tim broj pacijenata, posebnih bolesti i slučajeva je velik – kaže Cvitković.

Siguran grad

Osvrnuo se i na kulturološke razlike između Kine i BiH.

– Poštovanje, obraz i kulturno ponašanje su bitni i kod nas i u Pekingu, stoga ne mogu reći da mi se puno toga učinilo stranim. Jedino što mi je ispočetka bio problem promet na cestama, toliko je ljudi, auta, autobusa i motociklista da uvijek morate imati širom otvorene oči i paziti. Peking je općenito siguran grad pa se nikada nisam osjećao neugodno ili da sam u opasnosti – govori Cvitković.

Doma je najljepše

Cvitković je govorio i o rodnom Mostaru.

– Po završetku studija se planiram vratiti u Mostar, doma je ipak najljepše. Kada dođem u Mostar, imam osjećaj da je vrijeme stalo, imam vremena popiti dvije-tri kave, vidjeti prijatelje, rodbinu, obaviti zadatke ili poslove koje trebam, navečer na večeru i tako svaki dan – s nostalgijom priča Cvitković.

Budući da je Peking glavni grad, ima mnogo restorana i okusa iz drugih provincija, možete naći mnoštvo jela, od kojih su mnoga čak slična našima, ističe Cvitković. 

Idina vrh