Murphy oštro: Izetbegović i Komšić su zbog gubitka izbora napali glavnog prijatelja Bosne i Hercegovine – SAD

16/05/2024
minuta čitanja

Američki ambasador Michael Murphy govorio je u Pressingu o neodgovornom ponašanju ponašanju pojedinih političara u Bosni i Hercegovini te o optužbama da su SAD krive za neuspjeh pojedinih stranaka na izborima u BiH, ali i da su “mentori” bez kojih Trojka nema svoj stav. Otvoreno je kritikovao Bakira Izetbegovića, ali i Željka Komšića za napad na glavnog partnera Bosne i Hercegovine – SAD.

Murphy je za N1 naglasio kako smatra da Bosna i Hercegovina ne bi dobila kandidatski status ili otvorila pregovore o priključenju bez Trojke.

“To je razlika između 2018. i 2022. To je fundamentalna promjena – Trojka. I mislim da zaslužuju da im se pripišu zasluge za to”, rekao je Murphy.

Tu se referirate na politiku kompromisa koju preferira Trojka, a za istu ih napadaju iz SDA i DF?

Mislim da je važno za političke lidere da shvate da kompromis jeste jedini način da možete rješavati probleme i ići naprijed. Mislim da u BiH seriječ kompromis često vidi kao loša i prljava riječ, nema veze iz kojeg etno-centra dolazila. Svaki put kada pokušate donijeti odluku ili zakon koji su dobri za ovu zemlju, i to uradite kroz kompromis, zašto bih ih Dodik i Izetbegović optužili da su izdajice?! To je loše i kontraproduktivno. Važno je za političare da se dogovore. Radi se o suštini dogovora. Nije samo po sebi postizanje dogovora već postizanje dobrog dogovora koji je prema domaćim i međunarodnim standarima, da se napreduje prema euroatlantskim institucijama. Njih je postavila Venecijanska komisija, Evropski sud za ljudska prava, ne Dodik, Čović i Izetbegović. Ne radi se na dogovoru samo da bi se postigao dogovor. Poneakd je bolje postići nikakav nego loš dogovor.

Hvalite Trojku. Sugerirate da napredak u vrijeme SDA i DF nije bio moguć. Šta zamjerate Izetbegoviću?

Pogledajte ono što se događalo od 2014 i 2018. godine, šta se postiglo i koji napredak. Gdje je bivši premijer FBiH? Gdje je sada? U zatvoru. To vam jako puno govori o tome zašto nije bilo napretka tada. To ne lišava Dodika i Čovića odgovornosti za probleme koje su oni napravili. Najveća prijernja BiH je Dodik i njegova secenionistička politika i retorika i aktivnosti. To je nešto što smo javno rekli i što je obavještajna zajednica rekla. I ako ne dođe do promjene kod Dodika, SNSD-a i njegovog pristupa BiH i problemima, neće biti evropske budućnosti za BiH. Američka politika nije lična. Svi pogrešno misle da jeste lična. Ono što je bitno je suverenitet, teritorijalni integeritet, multietnički karakter i euroatlantske integracije. Vlada koja je odgovorna na svim nivoima vlasti da provede reforme, da se bori protiv korupcije, razvije privredu – to su naše politike, ja predstavljam predsjednika SAD i moj posao je da provodim tu politiku, to nema veze s mojim ličnim stavovima. Problem je što političari kao Dodik, Izetbegović i drugi – svako želi pronaći izgovore za sopstvene probleme i izazove. I kak oto rade žele da krive nekog drugog za sopstveno ponašanje, napadaju Schmidta, SAttlera, Murphyja… Uvijek je neko kriv. U slčaju Izetbegovića, on je izgubio izbore i to je vrlo jasno.

Kako se desilo da antizapadna retorika pređe iz Banjaluke u Sarajevo?

Ponašanje političkih figura u BiH je takvo da žele da nađu nekoga koga će okriviti za sopstvene probleme. Nakon posljednjih izbora, kada su nove vlasti formirane, a nisu uključivale SDA i DF, bilo je neodgovornih ljudi koji su odlučili da napadnu svoje prijatelje, da okrive svoje prijatelje SAD. Zapad je snažan parter BiH. Građani ove zemlje žele da bude sistem itnegrisan u evropske integracije. Kada žele slati svoju djecu na koledž ili poslovati, okrenu se Austriji, Švedskoj, Kanadi, okreću se zemljama zapada. Zato je neodgovorno da od sopstvenih grešaka pažnju biračima okrećete tako što ćete napasti svoje najbliže prijatelje.

Preptostavljam govorite o Izetbegoviću i Komšiću?

Da, to je tačno.

Oni su bili spremni napasti glavnog partnera BiH Ameriku jer nisu dio vlasti?

Da, to se vidi. Bilo je priča koje su kružile da smo antibošnjački. Kako to objasniti uz našu podršku za rezoluciju o Srebrenci? Pa da ne želimo da Bošnjaci budu dio Zapada… ŽKako objasniti uz našu podršku BiH ke EU, kako uporediti dvije milijarde dolara koje smo uložili u obnocu zemlje, jačanja demokratije i privrede, da izgradimo njene sigurnosne institucije? Mi smo najjači partner BiH. Podržali smo najsnažnije sigurnosne reforme u BiH. Zašto onda to govore? Imaju svoje uske političke razloge. To nema nikakve veze s budućnosti BiH ili interesima njihovog biračkog tije..a

Idina vrh