Na današnji dan zapaljena je Vijećnica i napadnuta riznica dokumenata koji svjedoče o historiji naše države

25/08/2023
1 minuta čitanja

Na današnji dan 1992. godine zapaljena je sarajevska Vijećnica, najljepši objekat sagrađen u vrijeme Austro-Ugarske monarhije

Vatra, koju su izazvale granate sa položaja Vojske RS, progutala je skoro 80 bibliotečkog fonda, oko dva miliona knjiga i veliki broj rukopisa dragocjene vrijednosti za BiH.

Napadnuta riznica knjižnog fonda

Plamen je za nekoliko sati progutao Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, koje je brižno čuvano, obrađivano i koje je građanima bilo dostupno blizu pola vijeka.

Ismet Ovčina, direktor NUB BiH, u ranijoj izjavi kazao je da je za njega svaka godišnjica obilježavanja stradanja Vijećnice veoma emotivna.

– U plamenu koji je zahvatio cijelu zgradu, naši vatrogasci su bili spremni da reagiraju u mjeri u kojoj su to mogli, ali agresor s brda to nije dozvolio. Sve se završilo apokaliptičnim scenama koje nas i danas bole. Uništeno je je oko 2 miliona bibliotečkih jedinica iz fondova Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH – kazao je Ovčina.

Vijećnica je za vrijeme opsade Sarajeva više puta bila granatirana, a tog 25. augusta 1992. godine napadnuta je riznica knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji naše države.

Rekonstrukcija Vijećnice počela je 1996. godine, a svečano je otvorena 9. maja 2014. godine. Ponos Sarajeva i Bosne i Hercegovine je nezaobilazan objekat za brojne zvanice širom svijeta.

Podsjetimo, arhitektonski projekat izgradnje Vijećnice započeo je Aleksandar Vitek (Alexandar Wittek), a poslije njegove smrti završio Ćiril M. Iveković.

Svečano je otvorena 20. aprila 1896. godine i reprezentativni je primjer arhitekture Sarajeva iz perioda austrougarske vlasti u Sarajevu.

Prethodni tekst

Službenik kaže da će SAD riješiti istragu o Tesla Autopilotu, mogla bi uskoro biti objavljena službena izjava

Sljedeći tekst

Pucnjava kod Novog Sada: Ubijena dva mladića ispred škole, na njih pucano iz vozila u pokretu

Idina vrh