Na dnu Sredozemnog mora pronađen antički rimski brod sa stotinama amfora

28/07/2023
1 minuta čitanja

Antički rimski teretni brod koji datira iz prvog ili drugog stoljeća prije Krista pronađen je na dnu Sredozemnog mora što je opisano kao “iznimno” otkriće

Brod koji je bio natovaren stotinama amfora, pronađen je na dubini od oko 160 metara u blizini Civitavecchije, italijanskog lučkog grada oko 80 km od Rima.

Do otkrića su došli arheolozi iz italijanske policijske jedinice za zaštitu kulturne baštine i ronioci iz Nacionalnog nadzora za podvodnu kulturnu baštinu, institucije koja štiti i regulira podvodnu baštinu.

Drevni rimski teretni brod koji datira iz prvog ili drugog stoljeća prije Krista pronađen je na dnu Sredozemnog mora što je opisano kao “iznimno” otkriće.

“Ovo iznimno otkriće predstavlja važan primjer potonuća rimskog broda koji se suočio s opasnostima mora u pokušaju da doplovi do obale te svjedoči o drevnim pomorskim trgovačkim putevima”, saopčila je policijska jedinica za zaštitu kulturne baštine.

Procjenjuje se da je teretni brod bio duži od 20 metara i bio je napunjen stotinama starorimskih posuda, poznatih kao amfore. One su kategorizirane kao amfore tipa Dressel 1 B, koje su obično u obliku cijevi. Još nije poznato za što su tegle mogle poslužiti.

Italijanska obala Sredozemnog mora vrvi podvodnim arheološkim blagom, a policijski ronilački odredi redovito patroliraju kako bi zaštitili nalazišta od pljačkaša.

Godine 2021., u roku od nekoliko sedmica, sicilijanski arheolozi otkrili su dva starorimska broda jedan u blizini obale Palerma, drugi u blizini otoka Ustica. Oba broda su prevozila velike količine vina u amforama.

Drugi rimski brodovi pronađeni su u Sredozemlju, uključujući gotovo netaknuto plovilo iz drugog stoljeća prije Krista pronađeno 2013. u blizini obale Genove. U tom slučaju policija je dobila dojavu o tome gdje se brod nalazi tokom jednogodišnje istrage ukradenih artefakata prodanih na skrivenom tržištu u sjevernoj Italiji.

Svake godine italijanska policija u domovima trgovaca umjetninama pronađe stotine antičkih rimskih amfora koje su ilegalno oduzete.

U junu 2021. talijanske su vlasti povratile stotine ilegalno prikupljenih arheoloških nalaza od belgijskog kolekcionara, koji datiraju iz šestog stoljeća prije Krista i vrijede 11 miliona eura. Gotovo 800 komada “iznimne rijetkosti i neprocjenjive vrijednosti”, uključujući ploče poznate kao stele, amfore i drugi predmeti, potječu iz tajnih iskopavanja u Pugliji, piše The Guardian.

Idina vrh