Na koji način će zimski uslovi ratovanja utjecati na ukrajinske i ruske vojnike na frontu

14/11/2022
1 minuta čitanja

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je izvještaj u kojem analizira na koji način će nadolazeća zima utjecati na tok rata u Ukrajini, odnosno u kojoj mjeri će pogodovati ili odmoći zaraćenim stranama.

Na početku se ističe da će zima donijeti promjenu uslova sukoba i za ruske i za ukrajinske snage, te da će promjena dužine dana, temperature i vremenskih uslova predstavljati jedinstven izazov za borce.

“Dnevno svjetlo će se smanjiti na manje od devet sati dnevno, u poređenju sa 15-16 u toku ljeta. Ovo rezultira manjim brojem ofanziva i statičnijim odbrambenim linijama fronta”, navodi se.

Dodaje se da korištenje noćnih vizira predstavlja “dragocjenu robu”, što će dodatno onemogućiti borbe noću.

“Prosječna visoka temperatura će pasti sa 13 stepeni celzijusa od septembra do novembra, do nule od decembra do februara. Snage koje nemaju odjeću i smještaj u zimskom vremenu imaju veliku šansu da pretrpe povrede od hladnoće”, tvrde iz britanskog ministarstva.

U izvještaju se naglašava da je prozor “zlatnog sata” u kojem se može spasiti kritično ranjeni vojnik smanjen na otprilike polovinu, što rizik od kontakta s neprijateljem lini znatno većim.

“Samo vrijeme će vjerovatno imati povećanje padavina, brzine vjetra i snježnih padavina. Svaki od njih će predstavljati dodatne izazove ionako niskom moralu ruskih snaga, ali i predstavljati probleme za održavanje opreme”, navodi se.

Britanci smatraju da se osnovne vježbe kao što je čišćenje oružja moraju prilagoditi uvjetima, a rizik od kvara oružja će se povećati.

Idina vrh