Na području općine Ilidža naredne sedmice počinje velika akcija čišćenja

28/05/2022
1 minuta čitanja

Općina Ilidža saopćila je kako će se na području ove općine u narednom periodu odvijati velika akcija čišćenja i to u periodu od 30. maja do 3. juna.

Rezultat je to sastanka predstavnika Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Općine Ilidža, KJKP Park, KJKP Rad, KJKP ViK, KJU za zaštićena prirodna područja Sarajevo, KJKP Pokop, KJKP GRAS, JP Ilidža i Vatrogasnog društva Ilidža.

Kao domaćin sastanka, načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, naglasio je kako je Općina u proteklom periodu, posebno kroz rad JP Ilidža, uložila velike napore kako bi javne površine na Ilidži bile maksimalno uređene, s posebnim akcentom na zelene pojaseve.

“Zaista se maksimalno trudimo održavati sve javne površine na teritoriji općine Ilidža, pritom uopće ne razmišljamo o tome u čijoj je to nadležnost. Na kraju krajeva, ipak se sve one nalaze na prostoru naše lokalne zajednice te je njihova uređenost ono što nas najviše zanima”, kazao je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, koji se na koordinaciji zahvalio nadležnom ministarstvu koje je nosilac aktivnosti.

Učesnici sastanka složili su se da nadležnosti često znaju predstavljati problem, no vjeruju da će koordinirana akcija čišćenja, poput ove koja će se u narednoj sedmici odvijati na Ilidži, dati pravi rezultat i biti od velike koristi i pomoći građanima.

Cilj petodnevne velike akcije jeste da se košenjem trave, ručnim i mašinskim čišćenjem saobraćajnica, čišćenjem divljih deponija, pranjem kontejnera i lokacija na kojima se nalaze urede javne površine u svih 16 mjesnih zajednica općine Ilidža.

Prema planu djelovanja koji je usaglašen na sastanku, čišćenje po mjesnim zajednicama općine Ilidža održat će se prema sljedećem rasporedu:

Ponedjeljak, 30. maj: Hrasnica I, Hrasnica II, Sokolović Kolonija

Utorak, 31. maj: Lužani, Butmir, Donji Kotorac

Srijeda, 1. juni: Osjek, Rakovica, Blažuj, Vreoca, Vrelo Bosne

Četvrtak, 2. juni: Otes, Stup, Stup II, Stupsko Brdo

Petak, 3. juni: Ilidža Centar

Pridržavajući se rasporeda građani će moći odložiti kabasti otpad na već poznate lokacije, i to isključivo na ustaljenim lokacijama za odlaganje kabastog otpada na dan kada se akcija čišćenja bude odvijala u mjesnim zajednicama kojima pripadaju.

Idina vrh