Na Suncu se pojavila pjega veća četiri puta od planete Zemlje, evo o čemu je riječ

Na Suncu se pojavila ogromna pjega, a velika je kao četiri planete Zemlje. Naime, ovo je vrijeme veće aktivnosti Sunca, a tada se na površini pojavljuju pjege.

Pojašnjenje je ubrzo stiglo. Bitno je napomenuti da nije riječ o nečemu što ranije nije bilo poznato niti nešto što do sada nije zabilježeno.

“Proteklih nekoliko dana naša zvijezda Sunce je vrlo aktivna s rekordnim brojevima pjega, ali i pjegom veličine oko četiri Zemlje koja je na granici vidljivosti golim okom”, piše Hrvatski astronomski savez koji se još nadovezao:

“Naime, Sunce ima ciklus aktivnosti od jedanaest godina, a idući maksimum aktivnosti bi se trebao dogoditi 2025. godine nakon čega bi se Sunce trebalo opet smiriti”.

Sunčeve pjege i njihova brojnost inače direktni su indikator sunčeve aktivnosti. Pojednostavljeno, što više pjega to veća aktivnost. Sunčeve pjege su hladnija mjesta na sunčevoj površini koju zovemo fotosfera.

Njena temperatura iznosi oko 5.000 stepeni celzija dok su pjege mjesta s temperaturom oko 3.500 °C.

Pjege na Suncu su mjesta na kojima izbija magnetsko polje odnosno magnetska silnica sunčeva magnetskog polja koje u godinama visoke aktivnosti “podivlja”.