Nabavna cijena gasa za BiH porasla za 22 posto, na vlastima je da ublaže račune potrošačima

11/04/2022
1 minuta čitanja

Povodom povećanja cijena gasa od 21,7 posto za Bosnu i Hercegovinu, na pres konferenciji se obratila direktorica preduzeća “Energoinvest” Bisera Hadžialjević. Ona je potvrdila da je došlo do poskupljenja u trećem kvartalu ove godine, ali da se isto događalo i prethodnih godina.

Hadžialjević navodi da je kretanje cijene gasa usko povezano sa tržištem nafte i goriva. Od početka rata u Ukrajini to tržište je doživjelo radikalne skokove cijena stoga je, kako ona smatra, bilo očekivano i da dođe do poskupljenja gasa.

“Od januara 2022. godine do aprila, cijena goriva je povećana i 44 posto. Tako trebamo imati na umu da će povećanje gasa od 21,7 posto važiti za naredna tri mjeseca, a za naftu ćemo još vidjeti”, rekla je ona.

Ističe i da smo velikim poskupljenjima svjedočili i u prethodnim godinama. Direktor sektora u Energoinvestu Semir Krehić konkretno navodi 2008. i 2018. godinu kao period kada je cijena gasa bila i skuplja nego danas.

Semir Krehić (Foto: D. S./Klix.ba)
Semir Krehić (Foto: D. S./Klix.ba)

Hadžialjević naglašava da su Vladi Federacije BiH poslali zahtjev za dozvolu nabavke plina po novoj cijeni, skupljoj za 21,7 posto, međutim ne znaju kako će to Vlada FBiH iskomunicirati prema krajnjim kupcima i domaćinstvima.

“Ranije su bile subvencije, šta će biti dalje to ne znamo. Mi smo im se obratili za naredni period, a da li će vlada FBiH učestvovati donošenjem nekih novih mjera, mi to sada ne znamo”, rekla je.

Potvrdila je da Energoinvest ima “urednu i korektnu” saradnju sa Gazpromom

“Imamo zaista najbolju cijenu, zajedno sa Srbijom, u odnosu na ostalo što se nudi kupcima. Mi kao dugogodišnji partneri imamo formulu izrade cijene koja se vezuje za naftu, što nas raduje jer postoji i drugačija formula, koju mi nismo prihvatili i ne bi voljeli da nam se to desi”, kazala je.

Bisera Hadžialjević (Foto: D. S./Klix.ba)
Bisera Hadžialjević (Foto: D. S./Klix.ba)

Naglašava da BiH plin Rusiji plaća u eurima i da bi tako trebalo ostati, međutim u 6. mjesecu se očekuje novo produženje ugovora uz koji mogu biti postavljeni dodatni i uslovi.

“Logično je da s istekom grijne sezone cijene padaju, ali ne bih to očekivala jako ovaj put pa da budemo razočarani poslije”, dodala je ona na pitanje novinara o tome kada možemo očekivati stabilizaciju cijena.

Sarajevodanas/FENA

Idina vrh