Načelnici se požalili premijeru Kantona Sarajevo da ne mogu graditi

09/04/2023
1 minuta čitanja

Načelnici općina u Kantonu Sarajevo požalili su se kantonalnom premijeru Nihadu Uku (NS) na nemogućnost gradnje zbog, kako su naveli, različitih zabrana.

Kako su saopćili iz kantonalne vlade, načelnici, jedan od zamjenika gradonačelnice Sarajeva Haris Bašić (NiP) i premijer Uk su 7. aprila imali sastanak u cilju učinkovitije saradnje.

Namjera premijera je da ovakvi sastanci budu redovni i trebali bi biti svaka tri mjeseca. Najavio je da će svaki od njih biti posvećen određenoj temi, a na njima će, osim premijera i načelnika, biti prisutni i resorni ministri te predstavnici općinskih službi. Uk sprema pojedinačne sastanke sa svim načelnicima na kojima će se detaljnije razgovarati o konkretnim projektima.

Načelnici su na prvom sastanu istakli, kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, najveće probleme u funkcionisanju njihovih lokalnih zajednica te predložili konkretne načine za njihovo rješavanje.

Naglasak su stavili na probleme s prostornom dokumentacijom i urbanističkim planiranjem, primjenu Zakona o lokalnoj samoupravi, nejasne nadležnosti između različitih nivoa vlasti, pitanja komunalne infrastrukture i djelovanja komunalnih preduzeća, nemogućnosti gradnje zbog različitih zabrana i čitav niz dugih pitanja.

Učesnici sastanka su iskazali spremnost da čvršćom saradnjom i češćim kontaktima riješe pitanja koja su dugo stajala po strani, kako bi se općine, grad i kanton što brže razvijali, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Idina vrh