Najmlađi sugrađani performansom obilježili Dan sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva

05/05/2023
1 minuta čitanja

U znak sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva 1992. do 1995. godine, danas je održan performans u izvedbi 1.601 djeteta.

Na Trgu djece Sarajeva danas je održan performans u izvedbi 1.601 djeteta povodom Dana sjećanja na ubijenu djecu za vrijeme opsade Sarajeva.

Skupština KS i Vlada KS te Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92-95 sjećaju se ubijene djece i organizovali su manifestaciju i performans koji su danas izveli mališani, osnovci iz Sarajeva.

Prigodnom manifestacijom obilježava se Dan sjećanja ubijene djece opkoljenog Sarajeva. Brojne delegacije, roditelji i prijatelji ubijene djece okupili su se na Trgu djece Sarajeva kako bi odali počast prigodnim programom.

Počast su odali i Denis Bećirović, Željko Komšić, Nermin Nikšić, Refik Lendo, Nihad Uk, Isak Ramo te ostali zvaničnici.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica kazao je novinarima poručio da će danas povodom obilježavanja 5. maja, Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva, u horu nastupiti 1.601 dijete.

Foto: I. L./Klix.ba

Foto: I. L./Klix.ba

“Upravo iz razloga što zbog ubistva djece niko nije procesuiran, danas ovdje će biti u horu biti prisutno 1.601 dijete. To je jedna simbolika jer to je broj djece koja su ubijena u opsadi grada”, rekao je.

S obzirom da se zbog radova na šetalištu koje je uz spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva kod Velikog parka nije moglo prići, nije bilo polaganja cvijeća i vijenaca.

Idina vrh