Nakon 30 godina parazitiranja na budžetskim jaslama: Bisera Turković se okreće privatnom biznisu

01/05/2023
1 minuta čitanja

Koliko je Turković uživala u javnom sektoru najbolje govore podaci CIN-a o njenoj imovini

Bisera Turković nakon 30 godina parazitiranja po raznoraznim budžetskim jaslama odlučila je da se okrene privatnom biznisu.

Prema dostupnim podacima u Registru kompanija portala Akta.ba njena firma je registrovana 24. februara ove godine pod nazivom BT Consulting d.o.o. – BTC d.o.o., a ona se nalazi u Donje Hotonju, općina Vogošća. Prema registrovanoj djelatnosti bavit će se posredovanjem u trgovini specijaliziranoj za određene proizvode ili grupe ostalih proizvoda.

Sve je počelo 1993. godine

Turković je u ovoj firmi na poziciji direktora sa kapitalom od 1000 KM.

Podsjećamo, ona je budžetsko parazitiranje počela 1993. godine, kada počinje sa diplomatskom karijerom. Bila je ambasadorica u Hrvatskoj, Mađarskoj, pri OSCE-u i UN-u u Beču, SAD-u, Meksiku, Brazilu, Belgiji i Kataru. 

Diplomatski angažman je prekidala periodično od 2000. do 2001. kada je bila ministrica za evropske integracije, te je u dva navrata po tri godine bila direktorica Centra za sigurnosne studije. U decembru 2019. godine imenovana je za ministricu vanjskih poslova BiH, a njen mandat su obilježile brojne afere.

Brojne afere

Njen kraj mandata su obilježile afere vezano za otvaranje konzulata u Rijeci i Novom Pazaru, iako niko nije bio zaposlen u njima.

– Ugovor o zakupu prostora za konzulat u Rijeci potpisan je 1. aprila 2022. iako nije usvojena sistematizacija radnih mjesta, zgrada je prazna, otvorena zbog izbora i glasova. Mjesečni zakup iznosi 3.728 eura. 41.008 eura koštala Rijeka. Novi Pazar za 10 mjeseci 38.500 eura. 79.508 eura bez režija – naveo je Konaković krajem januara.

Koliko je Turković uživala u javnom sektoru najbolje govore podaci CIN-a o njenoj imovini. Bivša ministrica i ambasadorica je vlasnica pet kuća u BiH i dva stana u Hrvatskoj i Australiji, a sinovi joj posjeduju još tri nekretnine u Sarajevu. 

Ona je 2008. godine od Općine Stari Grad otkupila stan od skoro 120 kvadrata plativši ga certifikatima 15.400 KM. Četiri godine kasnije ga je prodala po jedanaest puta većoj cijeni – za 180.000 KM. Potom je kupila dvije kuće u Sarajevu koje vrijede skoro pola miliona maraka, te je vlasnica još dvije u Fojnici i jedne u Stocu.

Idina vrh