Nakon dva olujna sistema koji večeras prolaze iznad BiH očekuje se nekoliko mirnih dana

22/07/2023
1 minuta čitanja

Dva snažna olujna sistema prolaze iznad Bosne i Hercegovine večeras, jedan nad sjeveroistokom Bosne, drugi prema jugu Hercegovine. Međutim, očekuje se da će nakon toga uslijediti smirivanje vremena.

Olujni sistem koji je na sjeveroistoku BiH pogodio je prvo granične općine sa Hrvatskom kao što je Kostajnica i Bosanska Dubica. Zatim je jače nevrijeme pogodilo Prijedor gdje se zamalo formirao tornado. To inače nije česta pojava u BiH, ali se prema mišljenju stručnjaka može vrlo lako formirati i dobar je pokazatelj opasnosti koju ne treba zanemariti.

U Hrvatskoj su pijavice (tornado) češći nego u BiH, a postoje i primjeri iz Srbije gdje je formiran ovaj izuzetno opasni vrtlog vjetra.

Pogođeni su također Banja Luka i Doboj, a oluja je dalje prošla ka istoku BiH pa je tako ponovo pogođen Tuzlanski kanton gdje je puhao jak vjetar i padao led.

Sjeveroistočni olujni sistem bi se mogao još spustiti ka jugoistoku BiH.

Drugi olujni sistem moguće je da zakači krajnji jug Hercegovine i zatim nastavi putanju prema jugu Jadrana.

Nakon ovih olujnih sistema slijedi smirivanje vremena na nekoliko dana i predah od nevremena.

Od naredne sedmice se očekuje sunčano i vruće vrijeme sa temperaturama do 39 stepeni. Vjetar će biti umjeren, a mogući su rijetki i slabi lokalni pljuskovi.

Idina vrh