Nakon izjava iz Rusije NATO će pojačati nadzor nad područjem Crnog mora

27/07/2023
1 minuta čitanja

NATO je najavio da će pojačati nadzor nad područjem Crnog mora nakon povlačenja Rusije iz sporazuma o žitu koji je olakšao prolazak izvoza žitarica kroz region

Kremlj je napao ukrajinske luke i proglasio široka područja Crnog mora nesigurnim za otpremu.

“Saveznici i Ukrajina oštro su osudili odluku Rusije da se povuče iz sporazuma o žitu u Crnom moru i njene namjerne pokušaje da zaustave ukrajinski izvoz poljoprivrednih proizvoda od kojeg zavise stotine miliona ljudi širom svijeta. NATO i saveznici pojačavaju nadzor i izviđanje u Crnom moru, uključujući pomorske patrolne avione i bespilotne letjelice”, navodi se u saopćenju NATO-a.

Prošle sedmice Rusija je odlučila da neće biti dio sporazuma koji je omogućio protok žita iz Ukrajine u zemlje Afrike, Bliskog istoka i Azije gdje glad predstavlja rastuću prijetnju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Inicijativa za crnomorsko žito biti suspendovana dok se ne ispune zahtjevi da se ruska hrana i đubrivo isporuče svijetu.

U saopćenju NATO-a kritikuje se izjava Moskve da su dijelovi međunarodnih voda Crnog mora privremeno nesigurni za plovidbu.

“Saveznici su istakli da je nova ruska zona upozorenja u Crnom moru, unutar ekskluzivne ekonomske zone Bugarske, stvorila nove rizike za pogrešnu procjenu i eskalaciju, kao i ozbiljne prepreke za slobodu plovidbe”, saopćeno je.

Idina vrh