Navijače koji idu na Svjetsko prvenstvo u Katar upozorili da se ne drže za ruke u javnosti

Navijači koji putuju na Svjetsko prvenstvo ovog mjeseca moraju voditi računa o katarskoj kulturi, upozorila je policija.

Najnoviji savjet Ministarstva vanjskih poslova za više od 3.000 navijača Engleske koji planiraju put u ovu zaljevsku državu je da se niko od njih ne smije držati za ruke u javnosti, čak ni s partnerom suprotnog spola.

Međutim, dok će 15 specijalnih britanskih policajaca djelovati kao tampon između navijača i potencijalno pretjerano revnih lokalnih snaga u pokušaju deeskalacije problema, navijači su pozvani da izbjegavaju provocirati katarske vlasti.

Katar je povukao dodatnu policiju iz Turske i Pakistana kako bi pomogli u kontroli Svjetskog prvenstva.

“Naši policajci će biti tamo da se pokušaju uključiti i smiriti stvari ako bude potrebno. Mi nismo moralna policija i nećemo govoriti ljudima da ne protestvuju. To je problem lokalaca. Samo se želimo brinuti o navijačima. Zadnje što želimo je da neko nenamjerno izazove uvredu pa ako vidimo da postoji nešto što bi moglo uzrokovati problem, možemo otići i pokušati deeskalirati situaciju”, rekao je glavni policajac Cheshirea Mark Roberts, inače najbolji britanski nogometni policajac.

Podsjetimo, Engleska i Vels su obećali da će nositi traku “One Love” u Kataru, iako FIFA još mora dati dopuštenje.