Neće biti istrage protiv prijavljenih u slučaju nepružanja liječenja djevojčici Nadin Smajlović

Tužilaštvo Kantona Sarajevo odlučilo je da da neće provoditi istragu u slučaju Nadin Smajlović

Kako stoji u pojašnjenju, odluka je donesena nakon analize prikupljenih dokaza.

“Tužilački tim Tužilaštva KS, koji je postupao u slučaju maloljetne N. S., a zbog krivičnih djela nepružanja medicinske pomoći, nesavjesno liječenje i neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne donio je odluke da se istraga protiv prijavljenih neće provoditi jer u radnjama prijavljenim nisu ostvarena obilježja krivičnih djela”, stoji u obrazloženju.

Ovakva tužilačka odluka donesena je nakon više provedenih radnji, sveobuhvatne analize spisa te zaprimljenog nalaza sudsko-medicinskog vještačenja u timu od osam ljekara specijalista.

Podsjetimo, 2019. godine Univerzitetski klinički centar u Tuzli je odobrio izmiještanje djevojčice Nadin Smajlović van granica Bosne i Hercegovine te je troškove po tom principu trebao preuzeti Fond zdravstvenog osiguranja.

Nadin se i prije toga liječila u Turskoj, ali privatno, jer je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu odbio da odobri njeno izmještanje u inostranstvo.

Zbog odbijanja liječenja i odobrenja premještanja, roditelji su protiv odgovornih na sarajevskoj klinici podnijeli krivičnu prijavu. Također, otac Nadin je dobio krivičnu prijavu jer je prijetio ljekaru KCUS-a gasnim pištoljem zbog neodobravanja izmještanja u Tursku.

Roditelji Nadin Smajlović su podnijeli krivičnu prijavu protiv ljekara i menadžmenta KCUS-a zbog nepružanja medicinske pomoći i neovlaštenog otkrivanja profesionalne tajne i nesavjesnog liječenja.