Nehammer u Sarajevu: Izazovi su sve veći i moramo ih zajedno rješavati

18/03/2022
1 minuta čitanja

Austrijski savezni kancelar Karl Nehammer, koji danas boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, razgovarao je s bh. dužnosnicima te istaknuo da BiH i Austrija moraju biti partneri i sarađivati u izazovima sa kojima će se susresti.

– Sada smo u situaciji da će se i Bosna i Hercegovina i Austrija suočiti s posljedicama rata, a to su visoke cijene energenata, životnih namirnica, što iziskuje našu dobru saradnju i solidarnost kako bismo se zajedno pobrinuli za budućnost – kazao je Nehammer.

Potvrdio je da je s bh. dužnosnicima razgovarano i o tome kako pomoći BiH da postane članica Evropske unije te da dvije zemlje trebaju biti partneri i zajedno napredovati.

Podvukao je da mu je važno da sve zemlje zapadnog Balkana sarađuju i da se tretiraju kao partneri te da ostvare zajednički napredak.

– Moramo imati pošten pristup u suočavanju i djelovanju protiv izazova koji su pred nama, da imamo zajedničku volju da ih zajedno riješimo. Izazovi koji nas se tiču ne bivaju manji, nego veći – kazao je Nehammer.

Austrijski kancelar već je boravio u BiH kada je obavljao dužnost ministra sigurnosti te je ocijenio da BiH ima veoma važnu ulogu u pitanju migracija i važan je partner Evropske unije kada je pitanju sigurnost.

Podsjetio je da je Austrija prije 30 godina priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine te da se ništa nije promijenilo u njihovom zalaganju za teritorijalni integritet i suverenitet zemlje.

– Bosna i Hercegovina ima prijatelja u Austriji koji će graditi most prema Evropi – zaključio je.

Austrijski kancelar Nehammer susreo se danas s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom s kojima je razgovarao o aktualnim izazovima, ali i o perspektivama BiH u Evropskoj uniji.

Sarajevodanas/FENA

Idina vrh