Neovlašteno prisluškivali ministra Đinića, zaprijećena kazna i do 5 godina zatvora

09/02/2024
1 minuta čitanja

Općinski sud u Sarajevu je potvrdio optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Aldena Hota, Vesne Gašpar i Abudullaha Velagića zbog sumnje u udruživanje u izvršenju krivičnih djela povezanih s neovlaštenim prisluškivanjem i zvučnim snimanjem.

Navodi se da su optuženi formirali kriminalnu grupu koja je od januara do aprila 2021. godine, navodno neovlašteno prisluškivala i snimala tadašnjeg ministra u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, Nermina Džindića. Prema optužnici, postavili su uređaj za praćenje ispod Džindićevog automobila te ga navodno prisluškivali putem mobilne aplikacije.

Pored toga, Alden Hot se tereti i za nedozvoljeno posjedovanje oružja ili eksploziva, kao i za omogućavanje uživanja opojnih droga.

U istrazi su učestvovali policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom nadležnog tužioca.

Za predstojeći glavni pretres, tužilac je zatražio izvođenje više od 100 materijalnih dokaza, saslušanje devet svjedoka te angažovanje stručnjaka za mobilne telefone i telekomunikacione tehnologije, kao i kriminalističkih vještaka za hemijska ispitivanja, balističkih analiza i mehanoskopskih vještačenja.

Idina vrh