NES u Krajini izabrao Osmorku, slijedi lov na još jednu ruku

Predstavnici kantonalnih odbora Unsko-sanskog kantona NES-a, NiP-a, SBiH i Naše stranke jučer su u Bihaću održali sastanak na kojem su dogovorili djelovanje po sporazumu Osmorke, a za većinu im je potrebna još jedna ruka koju će je tražiti u DF-u ili POMAK-u.

Iako je od ranije poznato da su NES i SDA u USK mogli formirati vlast sa sigurnih 16 ruku, do toga neće doći. Poljuljani odnosi s državnog nivoa neće se preslikati i na Federaciju te će, kako saznajemo NES većinu tražiti u strankama Osmorke i partnerima među kojima su DF i POMAK.

Kako je Klix.ba saznao na jučerašnjem sastanku razgovaralo se o formiranju većine i stvaranju koalicije koja će raditi u naredne četiri godine.

Aktuelni sastav ima 15 ruku, a za većinu im je potrebna još jedna ruka, ona 16-a koju će tražiti kod partnera DF-a koji ima tri zastupnika ili POMAK-a koji također ima tri zastupnika.

Mustafa Ružnić, predsjednik NES-a USK, je za Klix.ba kazao da će napraviti po formiranju većine napraviti koalicioni sporazum i program rada s projektima koje će vlada raditi te da će razgovori biti nastavljeni krajem sedmice.

Sastanak u Bihaću sinoć su održali i predstavnici DF-a i POMAK-a gdje se razgovaralo o djelovanju B3 bloka u Skupštini USK.

Dodali su da će razgovori biti intenzivirani i u narednim danima s ciljem da se pokuša napraviti pritisak na sve učesnike da se imenuje nova vlada kantona. Ističu da trenutni saziv nema mandat da Skupštini predlaže bilo kakve dokumente o privremenom finansiranu ili budžetu za 2023. godinu te da im prvi korak mora biti imenovanje vlade koja bi pripremila ove dokumente i uputila ih u skupštinsku proceduru.

“Razgovori se nastavljaju i narednih dana i svima nam je jasno da se ovi procesi moraju okončati do kraja mjeseca kako ne bi imali finansijsku blokadu”, rečeno je za Klix.ba nakon sinoćnjeg sastanka DF-a i POMAK-a.