Netanyahu i izraelski vrh sve više razmišljaju o Haškom sudu

03/05/2024
1 minuta čitanja
Izraelski dužnosnici sve su više zabrinuti da glavni krivični sud UN-a planira tražiti naloge za hapšenje najviših vojnih i političkih čelnika te zemlje zbog sumnje na počinjenje ratnih zločina.

Izvještaj sugerišu da bi premijer Benjamin Netanyahu mogao biti među njima.

Međunarodni krivični sud (ICC) istražuje djelovanje Izraela na okupiranim područjima u posljednje tri godine, a odnedavno i djelovanje Hamasa. ICC Ima ovlasti optužiti i suditi pojedincima za najteže zločine prema međunarodnom pravu, piše BBC.

Sud je dosad već izdao naloge za hapšenje nekoliko čelnika, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, libijskog predsjednika Moamera Gadafija i ugandskog ratnog komandanta Josepha Konyja.

Netanyahu je mogućnost da se visoke izraelske dužnosnike stavi na popis nazvao “skandalom historijskih razmjera”, optužujući ICC da pokušava sputati Izrael u odbrani.

Takav oštar komentar, i to od premijera lično, sugeriše da se o tom scenariju iza kulisa aktivno raspravlja. Iako ICC nije potvrdio izraelske tvrdnje, kada je glavni tužioc Karim Khan KC posjetio Izrael i okupiranu Zapadnu obalu prošlog decembra, poslao je jasnu poruku.

“Svi akteri moraju poštovati međunarodno humanitarno pravo. Ako to ne učinite, nemojte se žaliti kada moj ured bude trebao djelovati”, pojasnio je u tadašnjoj izjavi.

Idina vrh