Neven Kazazović: Kina trenutno ne smije rizikovati sukob s Amerikom

05/08/2022
minuta čitanja

Situacija na Dalekom istoku uzavrela je nakon što je predsjedavajuća Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi na jedan dan posjetila Tajvan. Kina je na to odgovorila oštrom retorikom i velikim vojnim vježbama u blizini Tajvana.

Napeti odnosi između dvije svjetske sile Kine i SAD-a izazvali su zabrinutost širom svijeta. Vanjskopolitički analitičar Neven Kazazović u razgovoru za Klix.ba kaže kako smatra da bez obzira na trenutne napetosti neće doći do eskalacije situacije.

“Izglede za budućnost je vrlo teško prognozirati, ali izgledno je da su SAD ostale pri svome stavu da će predsjedavajuća Zastupničkog doma posjetiti Tajvan i govoriti pred tajvanskim parlamentom. SAD nisu odustale od nauma i pokazale su određenu odlučnost i snagu”, smatra Kazazović.

Dodaje da sa druge strane Kina trenutno vrši vojne manevre u blizini Tajvana, što je povreda zračnog prostora Tajvana.

Ovo postaje jedna vrsta permanentne krize koja već duže traje. To već traje decenijama. Sjetite se samo prije 30-40 godina kada je Kina dala 700-800 ozbiljnih upozorenja Tajvanu, a ništa se nije desilo. U ovom času je očigledno da Kina ne smije riskirati da uđe u sukob sa SAD-om. Bez obzira na to što je kineska armija najbrojnija na svijetu, SAD po mnogim pokazateljima imaju snagu koju Kina nema”, tumači Kazazović.

Očekuje da će sve ostati na kriznom elementu te da do napada Kine na Tajvan neće doći, ali će i dalje trajati hibridni sukob kao što trenutno dolaze informacije o hakovanju institucija na Tajvanu.

“Što se tiče mornarice, Kina ima veliki broj plovila ali to su manja plovila. Imaju dva nosača aviona i nedavno su porinuli treći, dok SAD ima 11 nosača. Nesrazmjer u snazi je veliki. Ne znam šta će biti za 10-15 godina, ali u ovom času to će ostati samo još jedna kriza jer Kina u svakom slučaju ne smije riskirati još jedan rat”, stav je vanjskopolitičkog analitičara.

Za Kinu kaže da prema zapadnim izvorima postoji problem liderstvo sadašnjeg predsjednika Xi Jinpinga koji pokušava da izbori treći mandat, a da unutar Komunističke partije postoje protivnici tome.”Posjeta Nancy Pelosi nije bila provokacija nego dio veće azijske turneje. čiji je dio trebala da bude i posjeta Tajvanu i to su sproveli u djelo.

Ne mislim da je to neko namjerno izazivanje krize. Kriza u Južnom kineskom moru latentno postoji što se tiče Kine i Amerike, nego i što se tiče Kine i Japana, Kine i Vijetnama, Kine i Filipina, i tako dalje. Prema tome to je jedno od budućih svjetskih žarišta velikih kriza”, upozorio je Kazazović.

Pojašnjava kako na ovome području već postoji jedan savez u kojem su Australija, Velika Britanija, Japan i SAD koji je neki pandan NATO te se odnosi na Pacifik i djelomično na Indijski okean.

“Jedna azijska kriza može biti poput velikog šumskog požara”, zaključio je Kazazović.

Idina vrh