Niko više ne može nijekati posljedice klimatskih promjena: Svijet zapao u “eru vrenja”

27/07/2023
1 minuta čitanja

Jedna žena je zadobila teške opekline kada je iz invalidskih kolica pala na vruće tlo u Arizoni, na jugozapadu SAD-a

Klimatske promjene su “egzistencijalna prijetnja”, rekao je danas američki predsjednik Joe Biden dok je, po njegovim riječima, “više od 100 miliona Amerikanaca” pogođeno rekordno visokim temperaturama.

– Ne vjerujem da bilo ko više može nijekati posljedice klimatskih promjena”, dodao je, nedugo pošto je UN-ov glavni tajnik izjavio da je svijet sada u “eri vrenja”, a ne više u “eri zatopljenja”.

Osamdesetogodišnji demokrat je istaknuo da je vrućina glavni uzrok smrtnosti povezane s klimom i s vremenskim uvjetima u Sjedinjenim Državama te da svake godine odnese 500 žrtava, više nego poplave i uragani.

Američki predsjednik je naveo niz dojmljivih primjera, pa tako i žene koja je zadobila teške opekline kada je iz invalidskih kolica pala na vruće tlo u Arizoni, na jugozapadu SAD-a.

Joe Biden je najavio niz akcija koje će se financirati putem velikog plana ulaganja u energetsku tranziciju koji je Kongres već odobrio, kako bi se povećali kapaciteti skladištenja vode na zapadu SAD-a i poboljšao nacionalni sustav meteorološke prognoze.

Ujedno je najavio veću zaštitu za radnike najizloženije rekordnim temperaturama, napose u poljodjelstvu i u graditeljstvu. Također je najavio da će se gradovima na raspolaganje staviti jedna milijarda dolara za sadnju stabala kako bi im se pomoglo u ublažavanju vrućina.

Idina vrh