Nikšić, Čović i Dodik danas trebaju dostaviti plan za deeskalaciju krize u BiH

17/07/2023
1 minuta čitanja

Rok koji je Evropska unija dala za dostavljanje prijedloga za deeskalaciju krize u BiH ističe danas, a treba ga dostaviti koalicija na državnom nivou.

Stranke Trojke će sa svojim prijedlogom izaći u javnost nakon današnjeg sastanka, a njegov sadržaj još nije poznat.

Lider SNSD-a i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ranije je kazao da je na sastanku sa Delegacijom EU jedini imao plan o deeskalaciji krize.

Dodik je istakao da deeskalacija podrazumijeva da se popuni Vijeće ministara BiH.

“Bošnjaci i Hrvati su u punom kapacitetu, dok se za Srbe to ne podrazumijeva. To bi moglo da dovede do krize Vijeća ministara”, rekao je Dodik.

Prema tome, Dodik očekuje imenovanje novog ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića (SNSD), a koje su Sabina Ćudić i Predrag Kojović, zastupnici Naše stranke u Predstavničkom domu PSBiH, odlučili blokirati zbog Dodikovih poteza kojima podriva Ustav BiH.

Jedno od pitanja koje treba riješiti kao uslov za deeskalaciju, prema Dodikovom mišljenju, je i izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda u BiH.

Iako govori o navodnoj deeskalaciji, Dodik je, podsjetimo, potpisao Ukaz kojim je u entitetu RS razvlastio viskokog predstavnika Christiana Schmidta i Ustavni sud BiH.

Iz HDZ-a su kazali da pozivaju na ispunjavanje 14 prioriteta Evropske komisije i na usvajanje tri ključna zakona uz uslov da se dovrši reforma Izbornog zakona i pitanje Ustavnog suda BiH.

Stranke Trojke do sada nisu izašle sa svojim stavom o ovim pitanjima, ali i uslovljavanjima iz RS-a pa je pred njima ključno pitanje kako će se postaviti.

Podsjećamo, u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu prošle sedmice održan je politički sastanak, čiji su domaćini bili šef ove delegacije Johann Sattler i direktorica za Evropu u Službi za vanjske poslove EU Angelina Eichhorst.

Sastanku su još prisustvovali članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, prvi čovjek Predstavničkog doma državne skupštine Denis Zvizdić, federalni premijer Nermin Nikšić, šef HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjednik entiteta RS Milorad Dodik i predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić.

Idina vrh