Nikšić: Krećemo u skupljanje potpisa za Federalnu vladu. ZNG definitivno više nije partner Trojke

Završen je sastanak lidera Osmorke u Sarajevu. Prvi se obratio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

“Vruća je tema. Danas smo otvorili nekoliko priča. Nije stvar smo toga je li neko ostaje dio priče ili ne. Nego, da li ostajemo kao grupacija kada je u pitanju Federalna vlada. Poznato je da su naše kolege istupile iz državne vlasti. Bila je Osmorka pa šestorka.

ZNG nije partner

Ono što smo danas usaglasili jeste da kada je Za nove generacije u pitanju, Trojka je ne smatra partnerom. Ne mogu biti u kombinaciji u Vladi KS. Oni imaju svoj poseban odnos sa NES-om. I mi nemamo ništa protiv da NES s njima sarađuje u okviru svoje kvote.

Druge stvari o kojima smo pričali, da pokušamo do ponedjeljka da osiguramo potpise zastupnika koji bi demonstrirao većinu. To bo prezentirali OHR-u i partnerima iz međunarodne zajednice. I da onda donesemo odluku da li da podržimo rukovodstvo Federacije ili ne. Tu su podijeljena mišljenja. Da li podržati predstavnika SDA ili ne”, rekao je Nikšić.

Nermin Nikšić i Nermin Ogrešević (Foto: Fena)

Dodao je da su, dok se sve ovo dešavalo, okončali priču programskog opredjeljenja Federalne vlade.

“Važno je napomenuti da sam ja informirao kolege da sam ja u funkciji predsjednika SDP-a praktično dopustio kantonalnim organizacijama da na nivou kantona razgovarao sa svim partnerima. To ne implicira da smo se s nekim dogovorili. Ne. Do sada smo držali tu neku blokadu, a pošto smo imali iskakanja na državnom nivou i federalnom, to smo otvorili. Ali o koaliranju donosi odluku Predsjedništvo stranke”, rekao je Nikšić.

NES se ne odriče partnera

Onda je govorio Nermin Ogrešević (NES).

“Dobro je razgovarati i bili su sadržajni i otvoreni. U ovakvoj širokoj koaliciji postoje problemi i moraju se rješavati. Postoje i različita gledanja na procese. Ovdje je ustvari umjeće da se sve to pomiri i da ostvarimo glavni cilj da uradimo nešto korisno.

Što se tiče problema koji su dešavaju, moram reći da su ZNG naš partner. I mi se ne možemo odreći naših partnera. Zajedno sa SBiH ćemo nastaviti djelovati kao blok. I bit će tako zastupljeni. Ja se nadam da ćemo uspjeti, uprkos teškom procesu. Imamo taj zajednički sadržalac. Na kraju, moramo reći da nismo imali dogovor sa SDP-om oko domova naroda”, naveo je Ogrešević.