Vijesti.ba

Nikšić: Niko ne treba strahovati da ćemo preći crvenu liniju

14/05/2024
1 minuta čitanja
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić izjavio je večeras, nakon sastanka stranaka partnera na nivou BiH, da sastanak nije završen i da će biti nastavljen.

– Nismo spremni, i ne treba niko strahovati da ćemo ikada preći crvenu liniju koja će biti protiv interesa države BiH, i svih građana u BiH i onih u Federaciji i u RS-u – poručio je Nikšić na pres-konferenciji nakon sastanka lidera Trojke, HDZ-a i SNSD-a, koji je održan u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

– Velika je stvar, da smo dobili otvaranje pregovora za članstvo u EU, velika je stvar da smo od 113 dogovorili 110 mjera iz Plana reformi – kazao je Nikšić i dodao da tri mjere nisu usvojene ali su važne, kao što je važno pokazati da država može funkcionirati kada se usvoji Budžet institucija BiH.

Odao je priznanje timu koji je radio na čelu sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i koji su, kako je kazao „napravili lavovski posao primicanja stavova i ovog dogovaranja“.

Lider SDP-a je podcrtao da su spremni na kompromis koji je u interesu građana, države, ali da ne postoji cijena koju su spremni platiti ukoliko su interesi države BiH i njenih građana ugroženi.

Naravno, dodao je, naši partneri iz RS-a imaju drugačije viđenje. Nikšić je podsjetio da kompromis podrazumijeva „da svi nešto popuste i nešto dogovore, jer, ako nismo spremni na to, onda kompromisa nema“.

– Ovaj sastanak nije završen, tako smo se dogovorili, već ćemo u narednom periodu ponovo se dogovoriti kada ćemo razgovarati, do tada da svako od nas razmisli o stvarima koje su bile na stolu – kazao je Nikšić.

Nismo spremni, još jednom je podvukao, i ne treba niko strahovati da ćemo ikada preći crvenu liniju koja će biti protiv interesa države BiH, i njenih građana, a crvena linija je – Ustavni sud BiH, Sud BiH, Budžet BiH.

Idina vrh