Nikšić: Prije nastavka razgovora o Vijeću ministara moramo obaviti razgovor sa SNSD-om i HDZ-om

04/01/2023
1 minuta čitanja

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je današnji sastanak “Osmorke” u Zenici te je poručio kako je politički pakt između osam stranaka u potpunosti stabilan.

Na početku obraćanja medijima, Nikšić je rekao kako je na sastanku razgovarano o brojnim temama.

“Imali smo sastanak gdje smo se dotakli svih tema. Dogovorili smo otprilike načine postupanja Osmorke u ovom periodu. Potpisali smo sporazum o principima i načelima formiranja vlasti na državnom nivou te federalnom. Desile su se neke stvari koje odudaraju od sporazuma, od ambijenta kojeg smo imali”, rekao je Nikšić.

Također, najavio je kako će se sa SNSD-om i HDZ-om obaviti dodatne konsultacije.

“Prije nastavka i davanja kandidata trebamo s potpisnicima sporazuma obaviti razgovor u cilju popravljanja ambijenta i realizacije sporazuma. Sastanke ćemo organizovati u najkraćem mogućem roku kako bismo ispoštovali rokove”, rekao je Nikšić.

Ipak, i pored svih problema, Nikšić je poručio kako dogovor nije upitan.

“Dogovor nije upitan. Potpisali smo sporazum. Upitni su neki potezi. Da li ćemo u ovom periodu imati nove tenzije, dodavanje, sukobljavanje. Kada smo krenuli u ovo rekli smo da želimo sarađivati i donositi odluke od kojih će građani imati korist. Danas na Vijeću naroda RS-a nije prošao Zakon o državnoj imovini i to je način na koji se možemo boriti protiv tog djelovanja”, naglasio je.

Predsjednik SDP-a je komentirao i situaciju unutar stranaka “Osmorke”.

“Osmorka je stabilna. Svaka politička partija ima pravo na zadržavanje svog statusa. SDP je najjača partija unutar Osmorke, ali nećemo nikome diktirati uslove, disciplinovati. Što se tiče SDA, neću da tražim alibi u njihovom ponašanju. Mi smo danas njima krivi za nešto što je bilo prije 10 godina. Trebaju da se naviknu da budu opozicija. SDP i ja nećemo izdati interese ove države”, rekao je Nikšić.

Idina vrh