Nikšić se oglasio uoči sastanka: Ako propada ili ako tone BiH, svi zajedno propadamo, svi tonemo

24/07/2023
1 minuta čitanja

Uskoro u Parlamentu BiH počinje sastanak predstavnika stranaka Trojke sa HDZ-om i SNSD-om. Uoči sastanka oglasio se lider SDP-a i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić koji je potcrtao da je Bosna i Hercegovina naša zajednička domovina, svih nas zajedno

“Ako propada ili ako tone, svi zajedno propadamo, svi tonemo. Možemo se mi svađati i psovati jedni druge koliko hoćemo, to neće spriječiti naše propadanje ili zaustaviti brod da potone. Moja je obaveza razmišljati i o drugim ljudima koji sjede u tom brodu i čiji životi zavise od toga. Ne smiju moj ego ili sujeta da stanu na put razvoja BiH, a sve više se počelo pričati o ratu. Ja ću i dalje insistirati na razgovoru i siguran sam da ćemo prije ili kasnije vidjeti da je to jedini ispravan pravac za BiH”, ocijenio je Nikšić.

Kaže da svađe neće doprinijeti da bolje živimo i prestanku blokade te da zato bira drugačiji put, put razgovora jer smatra da jedino tako može pomoći građanima.

“Danas ćemo sjesti i dogovarati ono što naši prethodnici nisu uspjeli, a nisu ni probali riješiti za sve ove godine. Mi se ne bojimo razgovora jer znamo da nećemo pristati ni na šta što će ugroziti bilo čija prava, ni građana, ni naroda, a posebno nećemo pristati na nešto što bi oslabilo Bosnu i Hercegovinu.

Želim da svi shvatimo kako naši pregovori nisu boks meč u kojem je pobjednik onaj koji je zadao najviše udaraca, već da je ovo utakmica u kojoj mi igramo za isti tim, tim Bosne i Hercegovine, tim koji se želi plasirati za evropsko i svjetsko prvenstvo. To možemo samo ako igramo zajedno.

Naravno da nema garancije da ćemo uspjeti, ali ako ne pokušamo sigurno nećemo. Zato ćemo pokušati opet”, ocijenio je Nermin Nikšić.

Idina vrh