Ništa od sjednice Doma naroda: Delegati SDA neće doći

26/04/2022
1 minuta čitanja

Državni Dom naroda trebao je danas na hitnoj sjednici razmatrati HDZ-ov Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. 

Ipak, to se neće desiti.

Naime, sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH neće biti održana, prenosi Istraga.ba i navodi da  trojica delegata SDA neće prisustvovati sjednici, što znači da neće biti kvoruma za održavanje hitne sjednice. Ova informacija je iz SDA potvrđena za Vijesti.ba

Da bi sjednica Doma naroda Parlamentarna skupština BiH mogla biti održana, nužno je da joj prisustvuje po najmenje tri delegata iz sva tri kluba naroda. Kako SDA u Klubu Bošnjaka ima trojicu od pet delegata, njihovo odsustvo znači da nema kvoruma za održavanja sjednice.

SDA je ranije saopćila da smatra da  nisu stvoreni uslovi za razmatranje i usvajanje izmjena Izbornog zakona čiji je autor HDZ. Iz ove stranke zaražili su jučer od predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Dragana Čovića da hitnu sjednicu – koju je sam zakazao – otkaže, te su naveli osam razloga zbog kojih je za SDA prijedlog HDZ- u cjelosti neprihvatljiv.

Idina vrh