Njemačka: Mir na Balkanu je naša odgovornost

07/06/2024
1 minuta čitanja
Velika većina zastupnika u njemačkom parlamentu Bundestagu je za nastavak dvije misije Bundeswehra na Balkanu.

Pored vladajuće “semaforske koalicije” (SPD, Zeleni i liberali), podršku prijedlogu njemačke vlade o produženju mandata misije KFOR-a na Kosovu u srijedu (5.6.) su u prvom čitanju dale i opozicione demokršćanske stranke CDU i CSU.

“Potreban nam je KFOR sposoban za djelovanje kako bi smanjio tekući potencijal za sukobe i eskalaciju na sjeveru Kosova i na granici sa Srbijom”, ocijenio je predstavnik demokršćana u Bundestagu zadužen za odbrambenu politiku Florian Hahn (CSU).

Nastavak sudjelovanja Njemačke u misiji EU-a EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini također je naišlo na odobravanje čak i kod zastupnika Alternative za Njemačku (AfD).

O prijedlogu njemačke vlade za produženje oba mandata konačna odluka bi trebala biti donesena iduće sedmice.

“Zapadni Balkan je naše direktno susjedstvo. Održavanje mira u toj regiji je zato naša odgovornost”, naglasila je državna sekretarka za odbranu Siemtje Möller (SPD).

U prijedlogu vlade navodi se da je osnova za misiju KFOR-a “i dalje Rezolucija 1244 (1999) Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda” i naglašava se da su “i Kosovo i Srbija uvijek jasno stavljali do znanja da žele nastavak prisustva KFOR-a”.

Misija NATO-a na Kosovu, koja traje već 25 godina, najduži je angažman njemačke vojske (Bundeswehr) u inostranstvu. Maksimalan broj pripadnika njemačkih jedinica za brza djelovanja ostat će i dalje 400. Međunarodne snage KFOR-a imaju za cilj osiguravanje uspostave mira i javnog reda na Kosovu. Nedavno su, međutim, ponovo porasle napetosti sa susjednom Srbijom.

Misija Evropske unije Althea, u kojoj Bundeswehr učestvuje sa do 50 vojnika, ima za cilj osiguravanje poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini 1995. godine. I ta zemlja se, ocjenjuju u Berlinu, i dalje smatra mogućim izvorom sukoba.

Prethodni tekst

Miličević: Odluka CIK-a je posljednja stvar koju smo željeli, očekujemo izjašnjenje Suda BiH

Sljedeći tekst

Amerika najžešće do sada kritikovala Izrael: ‘Govorite istinu’

Idina vrh