People raise flags and posters during a rally held by American Muslims for Palestine calling for a cease fire in Gaza near the Washington Monument in in Washington, U.S., October 21, 2023. REUTERS/Bonnie Cash

Norveška priznala Palestinu kao državu

22/05/2024
1 minuta čitanja
Norveški premijer Jonas Gahr Store objavio je da njegova zemlja priznaje nezavisnu palestinsku državu.

Podsjetimo, prema državnim medijima Irske danas se očekuje ista odluka.

Shodno tome, već se oglasio Izrael.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je video poruku Dublinu na društvenoj mreži X kako bi upozorilo na činjenicu da “priznavanje palestinske države riskira da će vas transformirati u piona u rukama Irana i palestinskog islamističkog pokreta Hamas”.

Ova će mjera “samo potaknuti ekstremizam i nestabilnost”, smatra izraelska diplomacija. Španjolski premijer Pedro Sánchez prošlog je tjedna najavio da će danas objaviti datum kada će Madrid priznati palestinsku državu.

Sánchez je u ožujku u Bruxellesu objavio zajedničku izjavu sa šefovima vlada Irske, Slovenije i Malte u kojoj su četiri zemlje izrazile želju da priznaju takvu državu. U travnju je također posjetio Norvešku i Irsku i te su tri zemlje rekle da su spremne priznati palestinsku državu “u bliskoj koordinaciji” prema riječima norveškog premijera Storea.

Idina vrh