Novi detalji monstruznog zločina: Evo šta joj je bilo “oružje”

19/08/2023
minuta čitanja

Britanska medicinska sestra Lucy Letby (33) kriva je za smrt sedam novorođenčadi, kao i za pokušaj ubistva njih još šestero, te će joj kazna biti izrečena 21. augusta ove godine. Epilog je to jednog od najmonstruoznijih zločina u novijoj historiji Ujedinjene Kraljevine

Istragom je, naime, utvrđeno kako su bebe umirale pod nerazjašnjenim okolnostima i u Liverpoolu, u kojem je Letby započela karijeru, no tada su smrti bile pripisane “prirodnim uzrocima” te nije učinjena obdukcija. No, ovaj slučaj je istražitelje motivirao da prošire istragu, zbog čega bi Letby mogla kasnije odgovarati i za smrt još desetak beba.

Monstruozna sestra je novorođenčad trovala inzulinom, na njih je fizički nasrtala ili im je injekcijom ubrizgavala zrak u krvotok. U jednom je slučaju bebu usmrtila tako da ju je prehranila mlijekom.

“U njenim su rukama zrak, mlijeko ili najobičnija tekućina postajali smrtonosno oružje. Svoju je struku, umjesto da liječi, iskoristila tako da nanosi bol i sije smrt”, istaknuo je tužitelj Pascale Jones koji je vodio ovaj slučaj.

“Izgubiti dijete toliko je beskrajno bolno iskustvo da niti jedan roditelj nikada ne bi trebao prolaziti kroz taj užas, ali izgubiti dijete na ovakav način je zaseban nezamislivi horor”, navodi se u zajedničkom saopćenju roditelja žrtava, čije je identitete sud dobro sakrio od javnosti tokom održavanja ovog procesa.

Majka blizanaca koji su se tokom sudskog slučaja vodili kao Djeca E i F, tokom svjedočenja je kazala da je vjerovala “simpatičnoj sestri Lucy” do onoga trenutka kada je jedan od njenih sinova počeo nezaustavljivo vrištati.

“Riječ je o zvuku koji nikada ne bi trebao doći iz usta malog novorođenčeta”, objasnila je.

Majka je mislila da je dijete preminulo od prirodnih posljedica, no njegov je brat blizanac nekoliko dana kasnije jedva preživio pokušaj trovanja inzulinom.

Policija je tokom pretresa njene kuće našla brojne rukom ispisane poruke, na kojima je pisalo “Ja sam zla! Učinila sam to jer se nisam sposobna brinuti za toliko mala stvorenja”.

Do juna 2015., u odjelu neonatalne njege bolnice Countess of Chester bilježio se tek jedan do dva smrtna slučaja novorođenčadi godišnje. No, tog se ljeta statistika drastično počela mijenjati, a uzroci smrti bili su toliko neuobičajeni da je vodeći konzultant za taj odsjek, Dr. Stephen Brearey, inzistirao na hitnom sastanku s upravom kako bi utvrdili okolnosti bizarnih nesreća. Šturom preliminarnom analizom, ispostavilo se da je u sva tri smrtna slučaja na dužnosti bila sestra Lucy.

“Ne može biti Lucy, ona je zbilja predraga”, odgovorila mu je čelnica odsjeka na neonatologiju dotične bolnice kada joj je Brearey ukazao na obrazac.

“Bit će da je riječ o nesretnom spletu okolnosti, jer svaki od žrtava ima drugačiji uzrok smrti”, istaknuli su u prepisci mailovima, pa je Brearey privremeno odustao od istrage.

No, do oktobra 2015., umrle su još dvije bebe, opet dok je Letby bila u smjeni. U tom je trenu Brearey postao sigurniji da među zaposlenicima odjela za neonatologiju operira monstrum i da je taj monstrum sestra Lucy.

U februaru 2016., još je jedan liječnik uočio kako je sestra Lucy “zurila u bebu”, koja se tokom sudskog procesa vodila kao Dijete K, samo nekoliko trenutaka prije nego što je “novorođenče misteriozno prestalo disati”.

A onda je uslijedio juni 2016., kada je čak i uprava bolnice bila primorana uočiti da se događa nešto neuobičajeno. Naime, u razmaku od samo nekoliko sedmica, jedno je novorođenče kolabiralo, dok su dvije bebe od prijevremeno rođenih trojki umrle pod nerazjašnjenim okolnostima. Lucy Letby bila je na dužnosti u svim tim slučajevima.

Smrt dvije bebe toliko je potresla zaposlenike odjela za neonatalnu skrb da im je uprava bila primorana organizirati stručno savjetovanje, no ono što je Dr. Brearey odmah primijetio jest da je “sestra Lucy jedina na posao došla dobre volje, kao da se ništa nije dogodilo”.

Već sljedećeg dana, još je jedno novorođenče za dlaku izbjeglo smrt, nakon čega je i uprava bolnice bila primorana pristati na neovisnu istragu te udaljiti sestru Lucy s radnog mjesta.

Misteriozne smrti i nesretni slučajevi promptno su prestali.

No, Letby i dalje nije bila suspendirana, već ju je uprava prebacila u Ured za procjenu rizika i nadzor sigurnosti pacijenata, u kojem su se pohranjivali dokumenti vezani uz njenu istragu. Štoviše, menadžment bolnice pismenim je putem od svih liječnika zatražio da se formalno ispričaju “sestri Lucy” za širenje neprovjerenih optužbi.

Kasnijom se neovisnom istragom, čije je pokretanje uprava bolnice odobrila tek u martu 2017., utvrdilo i da uprava bolnice nije na adekvatan način prijavljivala smrt pacijenata, zbog čega zdravstveni sistem nije mogao uočiti da u jednoj od bolnica dolazi do naglog povećanja smrtnosti među novorođenčadi.

Idina vrh