Novi tender i dodatnih 35 miliona KM za nastavak izgradnje tunela Hranjen

13/05/2022
1 minuta čitanja

U Sarajevu je jučer održan sastanak direktora JP Autoceste FBiH Elmedina Volodera i direktorice Kantonalne direkcije za ceste pri Ministarstvu za privredu BPK Goražde Sanele Avdibegović na temu nastavka aktivnosti na izgradnji projekta brza cesta Prača – Goražde.Sastanku su prisustvovali i Amir Fejzić, šef Odjela za studijsku dokumentaciju, socijalnu i okolišnu politiku JP Autoceste FBiH i Bariz Kazagić, saradnik iz Direkcija za ceste.

Dogovoreni su detalji na nastavak izgradnje tunela Hranjen, najvažnijeg objekta u okviru izgradnje brze ceste koja je strateški putni pravac za približavanje gradova Sarajeva i Goražda.

U narednoj sedmici Autoceste FBiH će raspisati tender za nastavak izgradnje tunela Hranjen u vrijednosti od 35 miliona KM. Sredstva za ovu namjenu osigurana su u budžetu Vlade FBiH za ovu godinu.

Također će biti razmatrana i mogućnost preraspodjele sredstava u visini od 10 miliona KM namijenjenih za izgradnju spojnih cesta tunela Hranjen na lokalnu mrežu saobraćanjica a za potrebe eksproprijacije i izgradnje pristupnih cesta ispred i iza tunela.

Projektanti trebaju dostaviti troškove građenja brze ceste po lotovima:

  • Lot 1: od M5 do tunela Hranjen,
  • Lot 2: tunel Hranjen,
  • Lot 3: od tunela do Pobjede,
  • Lot 4: od Pobjede do Sopotnice.

Nakon što projektanti dostave podatke za projekat bit će organiziran novi sastanak predstavnika Vlade FBiH, Ministarstva prometa i komunikacija FBiH, Ministarstva finansija FBiH, JP Autocesta FBiH i BPK Goražde.

Sarajevodanas/klix.ba

Idina vrh