Nurkić: Ometani smo u postizanju uspjeha jer moramo nositi više od samo košarkaških uloga

13/09/2023
1 minuta čitanja

Jusuf Nurkić, najbolji košarkaš Bosne i Hercegovine, nije uspio s reprezentacijom osigurati nastup na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre. U razgovoru za hrvatski Nacional, otvorio je svoje srce i bez ustezanja govorio o dugogodišnjim problemima s kojima se suočavaju naši reprezentativci.

Nurkić je zajedno sa svojim suigračima prije puta na pretkvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Poljsku istaknuo probleme koji se ne bi trebali javljati u bilo kojoj drugoj reprezentaciji. U razgovoru za Nacional, dublje je analizirao ovu situaciju.

“Problemi u sportskom savezu Bosne i Hercegovine očigledni su. Način na koji smo organizirani u državi preslikava se na funkcioniranje sportskog sektora. Nacionalni sportski sustav je iznimno neuspješan. Bilo što da kritizirate, nekoga pogodite u osinjak. Problemi su prisutni u sportskim školama, u pojedinačnim sportovima, u svakom savezu osim nogometnom, i svi se suočavaju s financijskim poteškoćama. Već trideset godina slušamo priču o manjku novca i nedostatku uvjeta. Onda smo došli mi, generacija s potencijalom za postizanje uspjeha, ali nisu nam dopustili da ozbiljnije napredujemo jer od nas se traži da budemo i čistači i ekonomi i košarkaši”, poručio je Nurkić.

Nurkić je naglasio da ostaje pri svojoj želji da ga imenuju predsjednikom Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, tvrdeći da će tada osigurati bolje uvjete za rad naših košarkaša.

“To sam već izjavio i ozbiljno mislim. Tražio sam od njih da mi tu odgovornu poziciju daju dok sam još uvijek igrač. U Bosni i Hercegovini ne postoji sukob interesa, gdje poslove možete davati svojim suprugama, djeci, očevima i majkama, ali mi košarkaši ili nogometaši ne možemo preuzeti odgovornost za vođenje reprezentacije. Dajte meni tu ulogu, a onda ćemo vidjeti hoćemo li putovati od Sarajeva do Poljske od pet ujutro do pet navečer. Vjerujem da bi Amel Tuka vjerojatno stigao brže”, rekao je naš najbolji košarkaš.

Nurkić je također govorio o svojoj situaciji u Portlandu i istaknuo da je zaslužio svoj ugovor vrijedan 70 milijuna dolara, unatoč povremenim kritikama navijača Blazersa.

“Kada sam potpisivao taj ugovor, bio sam financijski podcijenjen, tako da smatram da sam ga zaslužio. Klub je to prepoznao, i već dugi niz godina sam vjeran Portlandu. Što se tiče negativnih komentara, uvjeren sam da većina navijača ne dijeli tu percepciju. No, u svijetu sporta, kritike su neizbježne kada rezultati nisu na vrhunskom nivou”, zaključio je Nurkić, koji je također raspravljao o svom humanitarnom radu i najavio svoje planove za dobivanje američkog državljanstva.

Idina vrh