Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

11/04/2024
1 minuta čitanja

U organizaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Konjic 16. Aprila će se obilježiti 31. obljetnica zločina nad Hrvatima u Trusini.

Polaganjem vijenaca i molitvom ispred spomen-obilježja te svetom misom zadušnicom u crkvi sv. Ante u Žitačama koju će predvoditi  don Marin Marić uz koncelebraciju svoje subraće iz Neretvice, planirano je obilježavanje jednog  od najvećih stradanja Hrvata općine Konjic, kada su pripadnici Armije Republike Bosne i  Hercegovine u ranim jutarnjim satima tog 16. aprila 1993. godine počinili neviđeni zločin nad 22 hrvatska civila i ratna zarobljenika od čega 18 civilnih osoba i 4 zarobljena pripadnika HVO-a .

Sud Bosne i Hercegovine je za zločine u ovom selu osudio pet osoba na ukupno 55 i pol godina zatvora, a počinitelji su bili pripadnici vojne jedinice “Zulfikar” Armije Republike Bosne i  Hercegovine.

Tako će 16. aprila u 11 sati biti svečano polaganje vijenaca. Nakon istog uslijedit će sveta misa u crkvi svetog Ante u Žitačama, a od 12 sati bit će prigodno druženje.

Idina vrh