Obilježena 31. godišnjica pogibije heroja Safeta Hadžića i njegovih saboraca

18/04/2023
minuta čitanja

Historija je rekla da je to jedna od najbitnijih odrađenih akcija, koja je u agresiji pomogla u odbrani Sarajeva, kazao je Hasanović

Danas je obilježena 31. godišnjica pogibije brigadnog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Safeta Hadžića i njegovih saboraca Seada Velića, Nermina Zeljkovića, Fahrudina Čavčića, Almira Islamovića i Senada Čirića, prenosi Anadolija.

Svi oni živote su izgubili prilikom izvlačenja materijalno-tehničkih sredstava iz vogošćanske firme “Pretis”.

Položeno cvijeće

U znak sjećanja na presudnu akciju izvlačenja materijalno-tehničkih sredstava iz kruga “Pretisa” u Vogošći neophodnih za odbranu Sarajeva, koju su u noći sa 17. na 18. april 1992. godine uspješno izveli pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Republike Bosne i Hercegovine – Odred policije “Bosna”, uz podršku združenih jedinica Teritorijalne odbrane RBiH te povodom obilježavanja 31. godišnjice pogibije generala Safeta Hadžića i njegovih saboraca, danas je na tom lokalitetu položeno cvijeće i odata počast ovim herojima otpora agresiji.

Na spomen-obilježja generalu Hadžiću i njegovim saborcima Seadu Veliću, Nerminu Zeljkoviću, Fahrudinu Čavčiću, Almiru Islamoviću i Senadu Čiriću, u ime Kantona, cvijeće je položio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

General Hadžić i njegovi saborci, kao pripadnici Patriotske lige, poginuli su 18. aprila 1992. godine prilikom ponovljenog pokušaja da iz kruga preduzeća “Pretis” izvuku dodatne količine municije i sredstava neophodnih za odbranu Sarajeva.

Vogošća - Avaz
Vogošća - Avaz
Vogošća - Avaz
Vogošća - Avaz

Vogošća - Avaz

+6

Njihova imena ostat će zapisana u historiji bh. odbrambeno-oslobodilačke borbe.

Na spomen-obilježja generalu Safetu Hadžiću i njegovim saborcima cvijeće su danas položile i brojne druge delegacije, među kojima su bili predstavnici sarajevskih općina Novi Grad i Vogošća, Federacije BiH, boračkih udruženja te njegovi saborci i sugrađani.

Kultura sjećanja

Sabit Kobiljak, predsjednik Udruženja boraca Patriotske lige Općine Vogošća i nosilac aktivnosti na ovom obilježavanju, istakao je da je prošla 31 godina od važnog događaja koji se odigrao u kompleksu bivše radne organizacije “Pretis“.

– “Pretis” je bio vojna fabrika za proizvodnju oružja i municije. Specijalna jedinica MUP-a BiH u saradnji s Teritorijalnom odbranom u toj noći je izvršila upad u ove prostore i glavni događaj se odigrao upravo ovdje na teretnoj kapiji. Tu akciju predvodila je Specijalna izjava pod vodstvom Kemala Ademovića. Akcija je briljantno izvedena i iz fabrike je izvučeno mnogo naoružanja koje je strateški bilo vrlo bitno za odbranu Sarajeva, odnosno BiH. Riječ je o gotovo 1.200 protuoklopnih sredstava i jednom punom kamionu granata 120 milimetra – kazao je Kobiljak.

Načelnik Općine Vogošća Migdad Hasanović istakao je da se danas obilježava 31. godišnjica herojske akcije u “Pretisu”, ali i tužna godišnjica pogibije heroja koje je predvodio Safet Hadžić.

– Historija je rekla da je to jedna od najbitnijih odrađenih akcija, koja je u agresiji pomogla u odbrani Sarajeva – kazao je Hasanović i ukazao na neophodnost jačanja kulture sjećanja na ovako važne događaje iz perioda agresije na BiH.

Jedan od učesnika akcije izvlačenja naoružanja iz “Pretisa“ Jasmin Rajković danas je došao na to mjesto i prisjetio se onog što se dogodilo prije tačno 31 godinu.

Jedan ispaljeni metak

– Zahvaljujući našim drugarima, koji su bili okolo sa IC uređajima, mi smo dobro pregledali okolinu i nije bilo nikoga. Tako smo mogli sigurno da uđemo i izađemo – kazao je Rajković, koji je tokom agresije na BiH dva puta ranjavan.

Ističući kako su svi učesnici akcije bili svjesni rizika koji preuzimaju, ali i važnosti uspjeha te operacije, Rajković je kazao da nije bilo vremena za razmišljanje, već je fokus bio samo na akciji i njenoj realizaciji.

– Samo jedan ispaljeni metak je bio u akciji od pokojnog Vinka Šamarlića, koji je rekao da se puca u sijalicu, pošto smo bili osvijetljeni ispred magacina municije i zolja. Međutim, nije se mogla razbiti sijalica tako i onda je on uzeo kamen i kamenom je razbio. Samo taj metak je upotrijebljen, ništa više – kazao je Rajković.

Idina vrh