Objavljena rang lista najsnažnijih vojski svijeta: Kako stoje OS BiH u odnosu na susjede

Američki sajt Global Firepower specijaliziran za analizu vojnih kapaciteta država, objavio je novogodišnju rang listu najjačih vojnih sila. Oružane snage BiH su pozicionirane daleko iza susjeda, Srbije i Hrvatske.

Lista se kreira na osnovi više od 50 faktora za određivane indeksa vojne moći. To uključuje broj, vojnika, tenkova, zračnih snaga, logističke kapacitete, vojni budžet, geografski položaj itd.

Na listi od 145 država svijeta, Bosna i Hercegovina je 133 na listi, te je nazadovala u odnosu na prošlo ažuriranje kada je BiH bila 123. na listi. Iz regiona najbolje rangirana je Srbija koja je 58. na svijetu, dok je Hrvatska na 69. mjestu. Crna Gora je na 128. mjestu.

No kada poredimo izdvajanja na godišnjem nivou koja se izdvajaju za naše Oružane snage nije iznenađenje da je pozicija BiH ovako niska. Budžet OS BiH iznosi svega 280 miliona KM, dok je usporedbe radi vojni budžet Srbije za 2022. godinu iznosio 2.4 milijarde KM, a Hrvatske 1.96 milijardi KM.

OS BiH se od svog osnivanja oslanjaju na donacije u vojnoj tehnici, a većina budžeta ide na plaće vojnika. Oko 20 posto ide za održavanje postojeće tehnike. Mnogi u BiH Oružane snage doživljavaju kao nužno zlo, te je vrlo malo interesovanja i volje da se budžet poveća.

Okosnica moći svake vojske ogleda se i u broju oklopnih vozila, odnosno tenkova. OS BiH imaju u svom arsenalu oko 120 tenkova od čega je njih 80 spremno za korištenje. Ono što je interesantno je činjenica da je BiH jedina zemlja u regionu koja posjeduje tenkove zapadne proizvodnje. Riječ je o američkim tenkovima M60A3 koji su donirani 1996. godine Vojsci FBiH u sklopu kampanje “Obuči i opremi”.

Srbija sa 242 tenka prednjači u broju ovih oklopnih vozila, pa je tako čak i ispred Velike Britanije i Francuske. Srbija posjeduje uglavnom tenkove tipa M-84 uz T-72B koje je donirala Rusija.

Hrvatska posjeduje 75 tenkova tipa M-84 koji su modernizovani u skladu s NATO standardima. Hrvatska već duže vrijeme planira nabavku njemačkih tenkova Leopard no zbog ograničenog budžeta fokus je bio na nabavci aviona.

Kada je riječ o zračnim snagama, Srbija je ponovo vodeća, no Hrvatska će nakon nabavke francuskih aviona Rafale biti daleko ispred svih zemalja regiona. Srbija posjeduje 10 aviona MiG-29, te je jedina zemlja u regionu koja posjeduje napadačke helikoptere, sada već pomalo zastarjele Mil Mi-35.

OS BiH posjeduje transportne helikoptere američke proizvodnje Bell UH-1 njih 8, kao i one sovjetske proizvodnje Mil Mi-8, no zbog nemogućnosti remonta, koji se obavljao u Ukrajini, oni trenutno nisu u funkciji.

Srbija je fokus u naoružavanju stavila na protuzračnu odbranu; posjeduje 4 baterije kineskih sistema HQ-22 kao i jednu rusku tipa Pantsir, dok su naručene još dvije. Hrvatska posjeduje nekoliko zastarjelih Strijela, namijenjenih za rušenje aviona i helikoptera koji lete na nižim visinama. OS BiH posjeduju nekoliko protuzračnih sistema 2k12 Kub.

Teško je za očekivati da će se u budućnosti nešto promijeniti po pitanju naoružavanja OS BiH, vrlo je vjerojatno da će se i dalje oslanjati na donacije zapadnih partnera, u prvom redu SAD. Činjenica je isto tako da je namjenska industrija u našoj zemlji u porastu te ostaje da se vidi da li će se budućnosti, pogotovo nakon ulaska u NATO, ostvariti snažnija veza sa Oružanim snagama BiH.