Obustavljen saobraćaj na Krimskom mostu, proglašena vanredna situacija

17/07/2023
1 minuta čitanja

Saobraćaj je zaustavljen na Krimskom mostu koji su izgradili Rusi zbog “vanredne” situacije, rekli su u ponedjeljak dužnosnici postavljeni u Rusiji, dok su ukrajinski mediji izvijestili o eksplozijama na mostu.

Sergej Aksjonov, guverner kojeg je postavila Rusija, rekao je da se nesreća dogodila na 145. stupu mosta koji povezuje poluotok Krim s ruskom regijom Krasnodar. Nije dao nikakve dodatne pojedinosti.

Novinska agencija RBC-Ukrajina izvijestila je da su se na mostu čule eksplozije.

Krim je Rusija anektirala od Ukrajine 2014., ali je međunarodno priznat kao dio Ukrajine.

Ruski kanal Grey Zone, vrlo praćen Telegram kanal povezan s plaćeničkom grupom Wagner, izvijestio je da su bila dva napada na most u 3:04 ujutro i 3:20 ujutro.

Nije odmah bilo jasno što bi incident na mostu značio za dogovor uz posredovanje UN-a koji omogućuje siguran izvoz ukrajinskog žita iz Crnog mora. Ugovor bi trebao isteći u ponedjeljak, a još je bio u neizvjesnosti u nedjelju navečer.

Cestovni i željeznički most dug 19 km oštećen je eksplozijom prošlog oktobra, u napadu za koji je Kremlj rekao da su ga organizirale ukrajinske sigurnosne snage. Ukrajina je samo indirektno priznala napad nekoliko mjeseci kasnije.

I Aksjonov i guverner regije Krasnodar, Veniamin Kondratyev, rekli su da su uspostavili operativne štabove u svojim regijama za rješavanje vanredne situacije na mostu.

Administracija poluotoka koju podržava Rusija rekla je da je Krim opskrbljen svim potrebnim zalihama, ali je pozvala stanovnike da ne putuju preko mosta.

Serhiy Bratchuk, glasnogovornik ukrajinske vojne uprave u Odesi, objavio je na svom Telegramu fotografiju nečega što se u daljini činilo kao linija mosta, slomljena po sredini.

U ovom trenutku nije poznato je li to povezano s napadom.

Idina vrh