Održan Forum ‘Imovina jedinica lokalne samouprave – potencijal održivog lokalnog razvoja’

24/05/2022
minuta čitanja

Sarajevo je danas bilo domaćin Foruma „Imovina jedinica lokalne samouprave – potencijal održivog lokalnog razvoja“ koji se realizira u okviru Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga (PIPLS), koji primarno finansira Švedska, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

Na Forumu su predstavljeni rezultati analize važećeg pravnog okvira te administrativnih i organizacionih kapaciteta za upravljanje imovinom. Također, istaknuti su primjeri dobre prakse iz Bosne i Hercegovine i zemalja okruženja.

Posebna pažnja posvećena je ključnim pretpostavkama za stvaranje ambijenta za efikasno upravljanje imovinom. Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Stromquist poručuje da Forum dolazi u pravom času, kada globalni izazovi traže nova rješenja za lokalne zajednice, saopćeno je iz UNDP-a u BiH.

– Ključna poruka je kako pružiti više sa manje resursa, kako da unaprijedimo usluge prema građanima, šta možemo uraditi zajedno. Zadovoljstvo je vidjeti veliki interes predstavnika lokalnih vlasti, koji su se okupili danas u Sarajevu i koji žele doprinijeti diskusiju o tome kako da osiguramo da se javni resursi koriste na efikasniji način. Sama pandemija je ugrozila i smanjila prostor za djelovanje, a sada imamo i rat u Evropi koji utječe na gibanja u globalnoj ekonomiji. Moramo razgovarati o načinima kako ono što imamo na raspolaganju iskoristimo na način koji je pametniji, inovativniji i zeleniji. Imamo samo jednu planetu Zemlju – kazala je ambasadorica Stromquist.

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini, ukazala je na ključna pitanja čijem rješavanju doprinose aktivnosti ovog Projekta.

– Današnji događaj je dio aktivnosti UNDP-ovog projekta koji provodimo uz podršku Švedske. Bolje upravljanje finansijama, efikasnije raspolaganje javnom imovinom i provođenje javnih nabavki su temeljna pitanja koja mogu unaprijediti rad lokalnih uprava. Zajedno sa 18 općina i gradova, te sa nadležnim entitetskim ministarstvima, želimo osigurati da se raspoloživi novac koristi na način da doprinese poboljšanju kvalitete života u lokalnim zajednicama. Izazova je mnogo. Nema jasnih protokola i politika kada je u pitanju upravljanje imovinom, službenici nemaju jake vještine za strateški pristup ovom pitanju, registri ili ne postoje ili nisu ažurirani, a dostupni podaci su često netačni ili neadekvatni. UNDP će pratiti lokalne zajednice i biti im partner dok im pružamo podršku da naprave iskorak u svim ovim oblastima – poručila je Nedera.

O primjerima dobre prakse i svom iskustvu su, pored panelista iz regiona, govorile predstavnice i predstavnici Tuzle, Bosanske Gradiške i Trebinja.

– Imamo sjajnu saradnju sa UNDP-om kroz brojne projekte u kojim su nam oni oslonac, ali ovaj o kojem danas govorimo je nama posebno važan. Mi smo se u Tuzli izborili za imovinu, uvećali smo njenu vrijednost, strateški smo je usmjerili i stavili u funkciju razvoja. Sad smo u jednoj novoj fazi, u kojem imamo dobre upute kako sačuvati ono što smo osigurali, obezbijediti adekvatan monitoring, te raditi na daljem osposobljavanju naših službi kako bismo usmjerili upravljanje imovinom prema poboljšanju kvaliteta život građana. Hvala Švedskoj na podršci na tom putu – poručio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Analize pokazuju da trenutne prakse donose izazove na terenu, ali da postoji značajan prostor za saradnju i prenos dobrih rješenja iz lokalnih zajednica koje su napravile pomake. UNDP će, u saradnji sa partnerima iz Švedske i partnerima iz lokalnih zajednica, nastaviti raditi na podršci poboljašanju radu javne uprave, kako bi ona bila na usluzi građanima.

Idina vrh