Održano ročište u slučaju Sebijine diplome. UNSA: Nema dokaza o ispitima, odbrana: Ovo nema ni u diktaturama

07/04/2023
1 minuta čitanja

Općinski sud u Sarajevu održao je danas ročište za određivanje mjere osiguranja prema UNSA, a u slučaju diplome direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebije Izetbegović. Nadležni sud će odluku donijeti u roku od osam dana, a obje strane iznijele su svoja viđenja u razgovoru za N1.

Zastupnik UNSA Enver Smajkan naglašava da očekuje povoljan ishod, dok advokatica Izetbegović Senka Nožica tvrdi da se radi o nezapamćenom progonu.

Enver Smajkan, punomoćnik Univerziteta u Sarajevu nam je pojasnio da je ročište odmah danas i zaključeno.

“Očekujemo povoljan ishod, odnosno da će Sud odbiti mjeru osiguranja jer predlagateljica nije dostavila niti jedan dokaz da je položila ispite na postdiplomskom studiju. Radi se o deset uslova koji su uslov za polaganje magistarskog ispita”, rekao je Smajkan.

Pravni tim Sebije Izetbegović na ročištu je tvrdio kako se radi o političkom progonu, što Smajkan demantuje i ponavlja da se radi o zakonskoj obavezi Univerziteta u Sarajevu.

“Izetbegović uvijek ima mogućnost da dostavi uvjerenje iz Zagreba, gdje je navodno položila te ispite. Time je mogla spriječiti donošenje ovog Rješenja, a mi bismo, naravno, stavili odluku van snage”, naglasio je Smajkan.

Braniteljica Sebije Izetbegović, Senka Nožica, koja je tokom ročišta izjavila kako se ni u diktatorskim režimima nije radilo ono što se radi njenoj branjenici.

“Osporili smo sve odluke onoliko koliko je to za mjeru osiguranja bilo nužno. Dokazali smo koja se šteta ovim mjerama čini Izetbegović. Šestog marta je donesena mjera za koju mi tražimo mjeru obezbjeđenja. Nakon toga donesen je niz mjera za koje ona nije ni pravo žalbe imala. Jedina zaštita nama je sud. Jedino od suda možemo tražiti da se zaustavi ovo što ću ja nazvati progonom. Ovo je progon bez presedana, kakvog ja nisam nikada srela”, izjavila je Nožica.

Advokat Esad Oruč je dodao kako po ovom postupku dokaz o deset spornih ispita Izetbegović nije bila ni dužna da dostavi.

“Današnji postupak je specifičan jer je hitan, u njemu se samo treba donijeti ocjena o tome da li postoji opasnost da će daljnjim postupcima UNSA biti onemogućena zaštita osnovnih prava Sebije Izetbegović”, naveo je Oruč.

Ukoliko Općinski sud u Sarajevu donese mjeru osiguranja, ona bi vrijedila samo do konačne odluke u ovom slučaju.

Idina vrh