Oglasila se policija o eksploziji u kafiću u Sarajevu: Nije zolja, već je nepoznata naprava

13/12/2022
1 minuta čitanja

U noći s ponedjeljka na utorak je došlo do eksplozije na jednom ugostiteljskom objektu na Pofalićima u Sarajevu, a policija se sada konačno oglasila o ovom incidentu.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo po ovlaštenju dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo izvršili su uviđaj na mjestu događaja na području Općine Novo Sarajevo, kojom prilikom je, prema preliminarnom nalazu ovlaštenog vještaka utvrđeno da se radi o aktiviranju nepoznate eksplozivne naprave koja je aktivirana na jednom ugostiteljskom objektu.

Tom prilikom nije bilo povrijeđenih lica, dok je na objektu Hookah bar Square u ulici Kolodvorska nastupila materijalna šteta. S obzirom na to da je detonacija zatresla cijelo naselje, građani ističu kako su čuli dvije eksplozije, prvu oko tri sata, a drugu ujutru u pet.

Prve nezvanične informacije su govorile da se radilo o upotrebi raketnog bacača “zolje”, međutim daljnjim policijskim uviđajem je utvrđeno da nije riječ o zolji, ali još uvijek nije poznato kako su oštećenja nastala niti ko ih je počinio.

“Ovom prilikom naglašavamo, a shodno, do sada prikupljanim saznanjima i tragovima izvršenja krivičnih djela kvalifikovanih kao Izazivanje opće opasnosti i Oštećenje tuđe stvari, da nisu tačni takvi navodi o navodnoj upotrebi zolje”, rekli su iz policije.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a KS pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo nastavljaju dalji rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju svih okolnosti vezanih za ovaj događaj. Također, traga se za počiniocima.

Idina vrh