Oglasili se iz MUP-a KS: Više od 150 policajaca na terenu, oduzeti novac, nakit, automobili….

09/05/2023
1 minuta čitanja

Pretresi se vrše na više od 20 lokacija

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo oglasili su se o današnjoj akciji “Start”. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti. 

– Pod nadzorom postupajućih tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Kantona Sarajevo, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS realizuju operativno-taktičku akciju kodnog naziva “Start”.

Na terenu više od 150 policajaca

Na terenu je više od 150 policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS. Pretresi se vrše na području općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Vogošća i Ilidža, na više od 20 lokacija. Pretresima su obuhvaćeni stambeni objekti, poslovne i službene prostorije, te putnička motorna vozila.

U dosadašnjem toku akcije, pronađena je i izuzeta dokumentacija, te određene količine gotovog novca i skupocjenog nakita. Privremeno je oduzeto i nekoliko putničkih motornih vozila.

Koordinacija sa EUROPOL-om

Operativno-taktičkom akcijom je obuhvaćeno više od 10 fizičkih i pravnih osoba koje se sumnjiče za organizovani kriminal i zloupotrebe u višemilionskim iznosima.

Aktivnosti se provode u koordinaciji s EUROPOL-om, a odnose se na krivična djela organizovanog kriminala i pranja novca, kao i koruptivna krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, te primanje i davanje dara – naveli su iz MUP-a KS. 

Idina vrh