Oglasilo se Tužilaštvo HNK o tragičnoj nesreći u kojoj je stradala porodica Krstić iz Mostara

21/08/2023
minuta čitanja

Kantonalno tužilaštvo HNK u Mostaru konačno se oglasilo o slučaju tragične nesreće u kojoj je 24. septembra prošle godine na magistralnoj cesti M-17 u mjestu Buna-Zaton, južno od Mostara u sudaru više vozila poginula porodica Krstić iz Mostara

U saobraćajnoj nesreći u učestovala četiri putnička motorna vozila marke “BMW X5”, “BMW 3”, “Mercedes” i “Renault Scenic”, a posljedicom nezgode su u vozilu „Renault Scenic“ smrtno stradale tri osobe inicijala B.K., M.K. i njihovo mlodobno dijete, a u vozilu “BMW X5” je smrtno stradala osoba inicijala M.P., te je više osoba zadobilo teške tjelesne ovrede.

“Tužiteljstvo HNK je stručno i na profesionalan način, odmah po saznanju, poduzelo sve zakonom propisane mjere i radnje, pa je zajedno sa PU Mostar, PS za SP Mostar obavljen uviđaj na mjestu događaja, saslušani brojni svjedoci, pribavljena je neophodna dokumentacija, te provedena sva potrebna vještačenja, obdukcija tijela smrtno stradalih osoba, strojarsko vještačenje tehničke ispravnosti vozila, prometno-tehnička, vještačenje alkohola u krvi, medicinska i ostala potrebna vještačenja, a sve s ciljem potpunog rasvjetljavanja svih okolnosti koje su dovele do ove prometne nezgode sa tragičnim posljedicama“, navode iz Tužilštva HNK.

Na temelju uvida u kompletnu dokumentaciju prikupljenu od strane PU Mostar, PS za SP Mostar, te na temelju izjava svih saslušanih svjedoka – sudionika prometne nesreće koji su bili u mogućnosti dati izjave, kao i predstavnika oštećene obitelji i na temelju svih provedenih vještačenja, kako navode, odlučeno je da se neće provoditi istraga u ovom predmetu protiv M.P. zbog krivičnom djela “Teška kaznena djela protiv sigurnosti javnog prometa” iz čl. 336. st. 2. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine u svezi sa kaznenim djelom “Ugrožavanje javnog prometa” iz čl. 332. st. l. istog Zakona, iz razloga postojanja drugih okolnosti koje isključuju kazneno gonjenje – smrt počinitelja.

Razlog tome je kako navode, što je M. P., iz Čitluka, koji je dana 24.09.2022. godine upravljao putničkim motornim vozilom marke “BMW X 5” iz pravca Mostara u pravcu Čapljine, a da je pretjecanje otpočeo na mjestu gdje pretjecanje nije dopušteno i gdje nisu postojali uslovi za sigurno pretjecanje, čijim nepropisnim radnjama pretjecanja je prouzročena prometna nesreća, a koji je neposredno nakon prometne nezgode, nakon što je prebačen radi ukazivanja liječničke pomoći u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, u istoj i preminuo.

“Postupajuća tužiteljica je u toku postupka saslušala veći broj svjedoka, detaljno u svojoj odluci opisala i analizirala njihove izjave, te cijenila kako pojedinačno tako i u njihovoj međusobnoj povezanosti, a čiji sadržaj je detaljno naveden u predmetnoj Naredbi o neprovođenju istrage”, navode iz Tužilaštva HNK.

Ističu da iz iskaza svjedoka-očevidaca proizlazi nije bilo nikakve “paralelne vožnje” dva vozila iz suprotnog pravca, nego je bilo samo jedno pretjecanje i to u trenutku neposredno pred prometnu nesreću, na samom početku tunela ili u tunelu Zaton, gdje je prema prostorno vremenskoj analizi početak mjesta prometne nesreće od tunela Zaton u kojem je započeto pretjecanje do mjesta gdje se zaustavilo vozilo “BMW X5” na makadamskom proširenju.

“Oštećena strana je, putem punomoćnika – odvjetničkog ureda, uložila pritužbu na odluku tužiteljice, koju je Ured Glavnog tužitelja uzeo u razmatranje i istu zbog složenosti i teških tragičnih posljedica nesreće, detaljno analizirao, cijeneći sve provedene radnje tužiteljice, kao i pribavljenu dokumentaciju i prikupljene dokaze, te donio odluku kojom je odlučeno da se navodi pritužbe ne mogu prihvatiti, odnosno, da nisu utemeljeni i potvrdio odluku postupajuće tužiteljice, a iz razloga postojanja drugih okolnosti koje isključuju kazneno gonjenje počinitelja-smrti počinitelja“, pojasnili su iz Tužilaštva HNK.

Na ovakvu odluku Ureda Glavnog tužitelja, ako navode, oštećena strana može se u roku od 30 dana od primitka iste, obratiti Federalnom tužilaštvi Federacije BiH, radi preispitivanja pravilne primjene Kaznenog zakona Federacije BIH“, naveli su iz Kantonalnog tužilaštva HNK.

Idina vrh