Ogranak SDA priznao da su i njihovi načelnici krivi za korupciju i neplansku gradnju u Sarajevu

01/08/2022
minuta čitanja

Već neko vrijeme traje saga u vezi sa sanacijom malog trga ispred upravne zgrade “Sarajevo šuma”. Budući da se lokacija nalazi u sarajevskoj općini Centar, načelnik Srđan Mandić (NS) za obustavu izvedbe projekta krivi Faruka Kapidžića (SDA).

Kapidžić je predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH koja odlučuje o proglašenju pokretnih i nepokretnih dobara nacionalnim spomenikom.

Projekat sanacije trga navodno nije dobio potrebu saglasnost Komisije budući da nije u skladu sa mjerama zaštite iz Odluke komisije o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajevo, nacionalnim spomenikom.Iako su mnogi sarajevski načelnici tokom proteklih godina u medijima spominjani jer se objekti koji su građeni u periodu nakon rata ne uklapaju u ranije urbanističke planove, čini se da je SDA konačno priznala da veliki dio njenih kadrova učestvovao u urbicidu, neplanskoj gradnji i korupciji prilikom građevinskih dozvola.

U saopćenju za medije koje je SDA Centar dostavila medijima povodom problematike sanacije trga, navedeno je:”…. ekstra profit prilikom gradnje je rak rana našeg društva koja je ugrozila historijski i urbani centar Sarajeva, ali i cijelog grada. Nažalost, i pojedini načelnici iz SDA i njeni kadrovi na raznim niovima su učestvovali u tome i izdali su vrijednosti SDA”.Svi SDA načelniciNije jasno da li iz SDA sada misle na Nedžada Ajandžića, bivšeg načelnika općine Centar ili možda na Senaida Memića, bivšeg načelnika općine Ilidža za čijeg vremena upravljanja tom općinom je izgrađen kompleks Tibra Pacific za koji predsjednik Naroda i pravde Elemedin Konaković tvrdi da je 2008. godine morala biti napravljena korekcija regulacionih planova s ciljem povećanja broja spratova stambenih objekata na Stupu.

Za vrijeme dok je Faruk Kapidžić bio ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, donešena je Odluka o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada.Govorio je Kapidžić kako mu je žao sugrađana, te kako u glavnom gradu dolazi do “tibraizacije”.Studija je posvađala Kapidžića sa načelnikom općine Novi Grad Semirom Efendićem, tadašnjeg kadra SDA, koji je tvrdio da je promjena urbanističkih planova “blokiranje grada i reketiranje”.

Mnogo se gradilo i na Bjelašnici, čiji prostor pripada općini Trnovo koja također za načelnika ima kadra SDA Ibru Berila, a što je ranije komentirao Kapidžić ističući da se neplanskom gradnjom ona pretvorila u privatnu planinu.U javnosti se za “Sarajevo Tower”, stambeno-poslovni objekat u općini Novo Sarajevo, tvrdi da je izgrađen korekcijom regulacionog plana u smislu površine parcele, namjene i spratnosti.

Načelnik ove općine tada je bio Nedžad Koldžo, također kadar SDA.Čini se kako nisu jasne namjere bivših načelnika, a ni nekadašnjih članova SDA kada je u pitanju zaštita životnog prostora i grada Sarajeva, jer je do izmjena regulacionih planova dolazilo uglavnom kako je to kome bilo potrebno. Dokaz je izgled grada u kojemu u pojedinim naseljima, nisu ispoštovani ni minimalni kriteriji arhitektonske struke.

Regulacioni plan definira prostorno uređenje. Izrada regulacionog plana se planira u urbanističkom planu. Prema urbanističkom planu nadležna općina planira, sa stanovišta potreba građana i strategije razvoja općine koje će regulacione planove raditi.Ured za borbu protiv korupcije KS Tužilaštvu Kantona Sarajevo je uputio niz informacija kojima se opisuje način rada, pa čak imenuju i osobe koje su učestvovale u zaobilaženju procedura gradnje velikih građevinskih kompleksa u Sarajevu.

Ukoliko iz SDA znaju ko je i na koji način odgovoran, da li će stranka nadležnima prijaviti vlastite kadrove i na taj način se približiti već odavno potrebnoj katarzi? Ostaje da se vidi.

Idina vrh