Okanović: Tokom ramazana u Banjoj Luci teravih-namaz klanja se u 14, mukabele u osam džamija

03/04/2022
1 minuta čitanja

Tokom ramazana, teravih-namaz klanjat će se u 14 banjalučkih džamija, a mukabele (učenje Kur'ana svakog dana tokom ramazana) na osam lokacija.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Muamer ef. Okanović je kazao za Fenu da će se centralna mukabela održavati u Ferhat-pašinoj džamiji, a ženska mukabela u Gazanfer-begovoj odnosno Gazaferija džamiji.

Među ostalim planirani su tri puta sedmični iftari za studente, a tijekom mjeseca ramazana podijelit će i oko dvije hiljade iftara na adresi džematlija. Na platou Ferhat – pašine džamije bit će upriličena dva iftara za 70 do 100 osoba, u organizaciji raznih donatora koji su izrazili želju da taj način održavaju ramazanske aktivnosti u Banjoj Luci.

Kao i svake godine bit će upriličena i podjela prehrambenih paketa džematlijama na području Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, kao simbolična podrška. Mnogi od njih spadaju u kategoriju povratnika te će to biti značajna akcija, koju podržava veliki broj dobrotvora i donatora.

Tijekom ramazana, od ponedjeljka do četvrtka, volonteri i imami će dostavljati ramazanske lepinjice (somune) na adresu džematlija na području Medžlisa IZ Banja Luke te i tako produbiti međusobnu vezu.

– Mladi ljudi se aktivno uključuju u ramazanske aktivnosti kroz iftare i kroz podelu lepinjica te ostale aktivnosti putem kojih će nam pružati pomoć i podršku – naglasio je.

Efendija Okanović najavio je tradicionalne centralne manifestacije za mubarek 17. i 27. noć ramazana, u džamiji Ferhadiji.

Ramazan je deveti mjesec u islamskom kalendaru. To je za muslimane sveti mjesec jer je tada počela Objava Kur'ana, u mubarek noći Kadra. Ramazanski post završava se krajem mjeseca ramazana (1. shawwala), a taj blagdan naziva se ramazanski bajram.

Na području grada Banja Luka bilo je 16 džamija, sve su porušene tijekom rata u BiH. Obnovljene su, osim džamije Arnaudije čija je obnova u toku. Na području Medžlisa IZ Banja Luka bilo je ukupno 22 džamije.

Sarajevodanas/FENA

Idina vrh