Okupatori izdali naređenje građanima Hersona da se hitno evakuišu na istočnu obalu Dnjepra

22/10/2022
1 minuta čitanja

Okupacijske snage u Hersonu naredile su stanovnicima da napuste grad i pređu na istočnu obalu rijeke Dnjepar, zbog kako su naznačili “napete situacije na frontu”.

Naredba o evakuaciji je objavljena na zvaničnom Telegram kanalu okupacijske uprave regije Herson.

“Svi civili, kao i svi službeni odjela i ministarstava civilne uprave danas moraju preći na lijevu obalu Dnjepra. Zbog napete situacije na frontu povećane opasnosti od masovnog granatiranja grada i opasnosti od terorističkih napada, svi civili moraju odmah napustiti grad i prijeći na lijevu obalu Dnjepra! Pobrinite se za sigurnost svoje obitelji i prijatelja! Ne zaboravite dokumente, novac, dragocjenosti i odjeću”, piše u zvaničnom saopćenju.

Ukrajinski mediji su 20. oktobra saopćili da ruske okupacijske snage prebacuju svoju vojnu opremu i osoblje s desne obale rijeke Dnjepar na njenu lijevu obalu u Hersonskoj oblasti, nakon nedavnih uspjeha ukrajinskih oružanih snaga u oslobađanju oblasti.

Ranije je glavnokomandujući svih ruskih snaga u Ukrajini, general Sergej Surovikin nagovijestio mogućnost da bi ruske snage mogle da napuste ovu teritoriju.

Ukrajinske snage su početkom jeseni pokrenule niz ofanzivnih operacija u ovoj oblasti koje su dovele ruske snage u težak položaj, pogotvo njihovo snabdijevanje preko rijeke Dnjepar.

Prethodni tekst

Pale proglasile Vuka Draškovića nepoželjnom osobom jer je progovorio o ubijenoj djeci Sarajeva

Sljedeći tekst

Meloni dobija čestitke sa svih strana: Desničari slave novu italijansku vladu, oglasio se i Biden

Idina vrh