Oluja pogodila Mekku, hodočasnike zahvatila jaka kiša praćena snažnim udarima vjetra

23/08/2023
1 minuta čitanja

Snažna oluja sa jakim pljuskovima i naletima vjetra jučer je pogodila Mekku u Saudijskoj Arabiji, iznenadivši hodočasnike i stanovnike ovog grada

Nacionalni meteorološki centar (Ncm) izdao je crveni meteorološki alarm upozorenje u pokrajini i nekim područjima i za danas.

Brojni videosnimci koji se dijele na društvenim mrežama prikazuju hodočasnike kako jure u potrazi za skloništem, dok je osoblje u Velikoj džamiji gotovo preplavljeno naletima vjetra koji odnose velike kante za smeće.

Također, na ostalim videosnimcima koji kruže internetom vidi se kako ogroman bilbord pada zbog jakog vjetra i automobil u prolazu za dlaku promašuje. Slike također pokazuju poplavljene puteve i automobile gotovo potpuno potopljene u kišnici.

Vlasti u Mekki izdale su preporuke školama da ostanu zatvorene u srijedu nakon što je jaka kiša pogodila dijelove Saudijske Arabije.

Nacionalni centar za meteorologiju saopštio je da očekuje “nastavak umjerenih do jakih grmljavina koje će dovesti do obilnih kiša, praćenih pljuskovima grada i aktivnim vjetrom koji podiže prašinu i pijesak, ograničavajući horizontalnu vidljivost u dijelovima regija Jazan, Asir, Al Baha, Mekka i Medina”.

Nevrijeme sličnog intenziteta je pogodilo Mekku i prošle godine što je prouzrokovalo poplave širom grada.

Idina vrh