Osmica i sankcije (III): I zidovi imaju uši

Još od vremena zloglasnog šefa UDBA-e Duška Zgonjanina nije zapamćena paranoja od prisluškivanja kao za vrijeme Osmana Mehmedagića na čelu OSA-e.

Niti jedno, ni najbenignije, društvo više nije komuniciralo ‘redovnim’ linijama nego su se tražili kanali komunikacije koji su navodno sigurni od aparature koju Osmica ima na raspolaganju u OSA-i.

Stigla potvrda iz SAD

Iako nekad predimenzioniran strah, to da se Osmica ponašao kao Uhoda Derviša Sušića, skoro redovno je dobivalo svoje potvrde u stvarnosti.

A, sad je stigla potvrda iz Sjedinjenih Američkih država.

U obrazloženju za sankcije koje mu uvode, SAD objašnjavaju da je Osmica koristio BH Telecom kako bi pratio komunikacije političkih oponenata SDA.

“U svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Osman Mehmedagić Osmica zloupotrijebio je javno telekomunikacijsko preduzeće u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH. Mehmedagić je koristio javno preduzeće BH Telecom kako bi sa mreže mobilne telefonije sakupljao podatke o aktivnostima bh. političara koji nisu povezani sa SDA”, navodi se.

Dakle, Osmica je za potrebe stranke i bračnog para Izetbegović koristio javnu kompaniju i svoj položaj u državnoj agenciji koko bi prikupio podatke kojima bi mogao diskreditirati političke oponente ili jednostavno predvidjeti neke njihove poteze.

Metode svojstvene za totalitarne sisteme

A da se koristi metodama svojstvenom za totalitarne sisteme nije mu bilo teško.

Posebno jer je direktor BH Telecoma Sedin Kahriman ujedno i predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Ono što je Osmica mogao od BH Telecoma dobiti jesu listinzi poziva pojedinih funkcionera opozicije, SMS prepiske.

Sasvim dovoljno da vidi ko s kim komunicira, a u slučaju SMS poruka i sadržao tih komunikacija.

To je Osmici i njegovim uhodama služilo i kao pomoćni element za praćenje. Naime, kada bi se upratila određene komunikacija i dogovor o mogućem sretanju, stranački uhljebi iz OSA-e bi se već pojavljivali na tim lokacijama.

Nekoliko je slučajeva u kojima su pripadnici OSA-e prijavljivani da fotografišu i snimaju ljude po kafanama i restoranima.

Zanimljivo je da se kompanija BH Telecom već drugi put spominje u odlukama o američkim sankcijama.

Prvi put je spomenut prilikom nametanja sankcija Asimu Sarajliću (SDA). Tad su iz američkom Ministarstva finansija istakli da je Sarajlić koristio BH Telecom za uhljebljivanje podobnih likova za SDA.

Drugi dio analize sankcija Osmici pročitajte OVDJE.